Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2011

Δήλωση της Έφης Καλαμαρά, μέλους της Π.Γ του ΣΥΝ και υπεύθυνης για θέματα Παιδείας, σχετικά με το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Ο νέος  νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια της κ. Διαμαντοπούλου αν ψηφισθεί, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Υπουργείο Παιδείας, αγνοώντας κατάφορα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις συνόδους των Πρυτάνεων και όλα τα θεσμοθετημένα όργανα του πανεπιστημίου, εν μέσω θέρους θέλει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Καταργεί την ακαδημαϊκή και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλοιώνει τη φύση των σπουδών, διαλύει τα πτυχία, καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο, επιβάλλει δίδακτρα, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικές εταιρείες που θα λειτουργούν με τα κριτήρια της αγοράς.

Ο νέος νόμος πλαίσιο απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων μπορούν να μπλοκάρουν τα αντιδραστικά  σχέδια της κυβέρνησης και να υπερασπιστούν το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

To Γραφείο Τύπου