Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/07/2011

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της συνόδου των πρυτάνεων

Είχα σήμερα την τιμή να δεχθώ εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου της συνόδου των πρυτάνεων, οι οποίοι και μου εξέφρασαν την αγωνία τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που παρουσίασε, έδωσε στη δημοσιότητα χθες, η κυρία Διαμαντοπούλου και αφορά το μέλλον των ΑΕΙ της χώρας μας, που από ΑΕΙ χάνουν ένα γράμμα και γίνονται Α.Ε.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη οργή μας γιʼ αυτή τη βίαιη επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι έχει απομείνει από το ελεύθερο, δημόσιο, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε θα πάψει να υπάρχει, στη θέση του θα εγκατασταθούν σχολές που θα διοικούνται από μάνατζερς με ικανότητες στην αγορά, όχι όμως από πανεπιστημιακούς δασκάλους. Η άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου μας οδηγεί σε σκοτεινά χρόνια.

Είναι μια πρωτοφανής καινοτομία που εισάγεται στη χώρα μας, που απʼ ότι φαίνεται αποτελεί το πειραματόζωο όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας. Διότι η επίθεση επεκτείνεται και στον πνευματικό χώρο. Εκεί όπου μπορούν να υπάρξουν κύτταρα παραγωγής πνευματικού έργου και άρα σκεπτόμενων ανθρώπων: στα πανεπιστήμια.

Ελπίζουμε ότι μετά από τη γενικότερη κατακραυγή που θα δεχθεί αυτό το σχέδιο νόμου, θα υπάρξει ανάκλησή του, τουλάχιστον ότι δεν θα βρεθούμε μέσα στο κατακαλόκαιρο να αντιμετωπίζουμε εντός Βουλής ένα νέο μνημόνιο που αυτή τη φορά θα αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ελπίζουμε η κραυγή αγωνίας των πρυτάνεων να εισακουστεί και να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές όχι όμως για την ισοπέδωση του δημόσιου πανεπιστήμιου.

To Γραφείο Τύπου