Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/02/2002

Σύνοδος Παγκοσμιου Κοινωνικού Φόρουμ: Ανταπόκριση της ελληνικής αντιπροσωπείας σπό το Πόρτο Αλλέγκρε

Σύνοδος τουΠαγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ

Aνταπόκριση της ελληνικής αντιπροσωπείας από το Πόρτο Αλέγκρε στην οποία συμμετέχουν στελέχη, διανοούμενοι και εκπρόσωποι από τον Συνασπισμό, τη Διεθνή Δράση, την ATTAC-Ελλάδας, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, τη Νεολαία ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, το περιοδικό "Θέσεις" και από την Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Ν.Πουλαντζάς".

"Η καλύτερη συνεισφορά μας στον αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι η προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια πραγματικά άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών". Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ραφαέλα Μπολίνι, μέλος του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας στην ομιλία της κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων, που έγινε την πρώτη μέρα, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των εθνικών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Από ελληνικής πλευράς δήλωσαν συμμετοχή η Διεθνής Δράση, ATTAC-Ελλάδας, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Συνασπισμός, Νεολαία ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, περιοδικό "Θέσεις" και η Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Ν. Πουλαντζάς".

Η συνάντηση κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

α) Υπάρχει συναίνεση να συγκροτηθεί Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (Ε.Κ.Φ.). Το Φόρουμ θα είναι ανοικτό όχι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αλλά και σε αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου καθώς και σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για τη συμμετοχή στο Φόρουμ Εργατικών συνδικάτων.

β) Στο τέλος του 2002 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

γ) Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του Ε.Κ.Φ. θα πρέπει να εκφράζει το πνεύμα του Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε.

δ) Θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας ως πρώτο βήμα για τη συγκρότηση μιας μόνιμης Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει για τον τόπο διεξαγωγής των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Σε σχέση με τον τόπο διεξαγωγής του Φόρουμ εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκπρόσωποι από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η πρόταση για την διεξαγωγή του Φόρουμ στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεγάλης διεθνούς διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου