Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
02/02/2002

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέπτεται την "Agrotica 2002"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας από τους: Α.Ξηροτύρη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και Β.Αποστόλου τ.βουλευτή, μέλος της ΚΠΕ, τους Γραμματείς Α' και Β' Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά στελέχη του αγροτικού χώρου, επισκέφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη την "Agrotica 2002".

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Οι αγρότες αγωνίζονται για να ζήσουν και όχι να πλουτίσουν. Θέλουν να μην ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να μην εγκαταλείψουν το βίος τους, να μην βλέπουν τα παιδιά τους άνεργα. Ζητάνε διαρθρωτικές θεσμικές αλλαγές, ζητάνε αναγνώριση του μόχθου τους και αποζημίωση των καταστροφών τους. Δεν ζητάνε κούφια λόγια, χάρτινες εξαγγελίες και κυβερνητικές υποσχέσεις. Οι αγρότες θέλουν να βλέπουν τις κυβερνήσεις να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγροτική οικονομία και να βάζουν την αγροτική πολιτική στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους.

Ο έλληνας αγρότης σήμερα, ο φτωχότερος στην Ευρώπη, με τον μικρότερο κλήρο και το μεγαλύτερο κόστος θέλει κοντά του μια αγροτοσυνεταιριστική τράπεζα, την επιστημονική τεχνική και επιχειρηματική στήριξη στις νέες συνθήκες της ανταγωνιστικής αγοράς. Θέλει τα κονδύλια να δίνονται για τις υποδομές στην άρδευση, στα εφόδια, στον εξοπλισμό και να μην πετιούνται στις γυαλιστερές διαφημίσεις και στις πελατειακές σχέσεις. Θέλει το Μητρώο Αγροτών να το βλέπει ως εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής και όχι κλεισμένο στα ντουλάπια του Υπουργείου Γεωργίας.

Στα τρέχοντα θέματα που δεσπόζουν η κυβέρνηση να δώσει επιτέλους, χωρίς παιχνίδια και κοροϊδίες, οριστική τιμή στο βαμβάκι και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές.

Τα προβλήματα για τα οποία φωνάζουν οι αγρότες είναι προβλήματα όλων μας, είναι προβλήματα της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν φωνάζουν οι αγρότες από ιδιοτροπία, ούτε γιατί δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν. Φωνάζουν από ανάγκη, από απόγνωση και με τη θέληση να ξεφύγει επιτέλους η κυβέρνηση από την παραλυτική και διαλυτική νοοτροπία του "τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς". Να χαράξει μεσοπρόθεσμη αγροτική πολιτική, να διαπραγματευθεί σκληρά για τα ελληνικά προϊόντα και για την αλλαγή δυσμενών ρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να προετοιμαστεί συστηματικά για τις δυσμενέστερες συνθήκες για τον ελληνικό αγροτικό τομέα που διαμορφώνονται στα πλαίσια της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής και της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Για τα σενάρια γύρω από την επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ότι έπρεπε να ειπωθεί, ειπώθηκε. Είναι καιρός πια να γίνουν κι εκείνα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να μην φωνάζουν όλοι όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα. Είναι καιρός πια να περάσουμε από την παραοικονομία του τζόγου στην οικονομία της πραγματικής σύγκλισης και δικαιοσύνης. Να περάσουμε από την τηλεδημοκρατία του ντόρου στην ουσιαστική δημοκρατία του κοινωνικού κράτους και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Να περάσουμε από την παραπολιτική του νοσηρού δημόσιου βίου στην πολιτική της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, των δημιουργικών συνθέσεων που εξασφαλίζουν συλλογική αισιοδοξία στην κοινωνία και προοπτική.

Να κοιτάξουμε πια τα πραγματικά προβλήματα, το αγροτικό, την ανεργία, τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, τους μικρομεσαίους, τις γυναίκες, τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, της υγείας, τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνικής αδικίας και της ανισότητας, τα ελληνοτουρκικά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από τα παράθυρα των τηλεοράσεων και να κοιτάξουμε τι γίνεται στο Πόρτο Αλέγκρε, στην ελληνική περιφέρεια, στην ελληνική νεολαία. Να ασχοληθούμε με τα πράγματα που αφορούν τη ζωή μας και όχι με τις εντυπώσεις της εύκολης κατανάλωσης και του ευκαιριακού θορύβου.

Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας καθώς βλέπουμε ένα πολιτικό σύστημα να παράγει διαρκώς δημαγωγικές και ανήμπορες κυβερνήσεις, νοσηρό δημόσιο βίο, να δημιουργεί διαρκώς κοινωνική σύγχυση και καχυποψία στον πολίτη.

Να προβληματιστούμε όλοι γιατί όλοι, κυβερνήσεις, κόμματα, πνευματική ηγεσία, δημοσιογράφοι, πολίτες, όλοι έχουμε την ευθύνη να τελειώνουμε πια με οποιαδήποτε παιχνίδια παίζονται, πριν αποτελειώσουν τα πάντα ο κυνισμός και η ευτέλεια της διάβρωσης, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη που μιλάνε για κέντρα, μηχανισμούς και σενάρια αποσταθεροποίησης οφείλουν να δώσουν ταυτότητες και ονοματεπώνυμα αυτών των κέντρων Να προβληματιστούν τα κυβερνητικά στελέχη, για το τι σημαίνει να ανοίγουν κατά περιστάσεις και για διάφορες σκοπιμότητες τις καταπακτές των παρασκηνίων και να καλλιεργούν στα θερμοκήπια της διαπλοκής καταστάσεις που άλλοτε τις χρησιμοποιούν για στήριξη και' άλλοτε τις δαιμονολογούν ως μεγάλο κίνδυνο,

'Όταν οι κυβερνήσεις επικαλούνται τον κίνδυνο των παρασκηνίων και της διαπλοκής για την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής, τότε ομολογούν ότι έχουν μικρότερη δύναμη απ' αυτούς τους μηχανισμούς και ότι έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί στο όνομα των παιχνιδιών με τη διαπλοκή οδηγούν τη δημοκρατία σε αμηχανία και σε διασυρμό.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου