Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2011

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Μπεσκένη Βασίλη - Κωβαίο Άγγελο)

Θα ήθελα να σας πω ότι κάθε φορά που μιλάω στο δημόσιο ραδιόφωνο χαίρομαι, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα, γιατί φοβάμαι ότι αυτή η λαίλαπα του μνημονίου δεν θα αφήσει αλώβητο, ανέπαφο ούτε το δημόσιο ραδιόφωνο, ούτε τη δημόσια τηλεόραση. Και ξέρετε τι θα σημαίνει αυτό πια για την ίδια την ποιότητα της πληροφόρησης. Θα σημαίνει ότι θα αλωνίζουν και θα χειραγωγούν την κοινή γνώμη διάφορα άλλα μέσα με ιδιοτελείς σκοπούς και  σχέσεις διαπλοκής.

-    Μπορεί να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις….

… Θα είναι ένα στοιχείο προστασίας της δημοκρατίας και του διαλόγου.

-    Ένα πρώτο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη…

Αυτά τα οποία είπε ο κ. Σηφουνάκης εντάσσονται σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης αντιπερισπασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης για να μπορέσει να βγει η ίδια από τη δεινή θέση που έχει περιέλθει μέσα από την αντιπαράθεσή της με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Μια αντιπαράθεση η οποία γεννιέται, προκύπτει με βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική εδώ και ενάμισι χρόνο που έχει γεννήσει όχι μόνο φόβο, έχει γεννήσει… τρόμο, απόγνωση, έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια οριακή κατάσταση. Προσπαθεί λοιπόν να ανακαλύψει υποκινητές. Επιλέγει αυτή τη στιγμή διάφορα ακραία φαινόμενα θέλοντας να τα αναδείξει με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να πει ότι αυτά σφραγίζουν σήμερα την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, ενώ, αντίθετα,  αυτό το οποίο χαρακτηρίζει την πραγματικότητα σήμερα είναι οι επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου, του Μνημονίου, αυτά που γίνονται τώρα στην Ευρώπη για την αναδιάρθρωση του χρέους κι εκείνη είναι απούσα

Αυτό το οποίο απλόχερα γεννάει τη βία, με όλες της τις μορφές, στην κοινωνία είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική. Γνωρίζετε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο, Ιανουάριος-Μάρτιος του 2011, έχουμε 150 περιπτώσεις αυτοκτονιών, όταν το προηγούμενο έτος το σύνολο της χρονιάς ήταν 300. Άρα κινείται μ΄ έναν ρυθμό διπλασιασμού. Είναι μια ακραία και ανατριχιαστική μορφή βίας, όπως βία είναι και το να χάνεις τη δουλειά σου, βία είναι να σου μειώνουν συντάξεις, συντάξεις του ΟΓΑ, τις πολύ μικρές αυτές πενιχρές συντάξεις, να κλείνει το μαγαζί σου, να πνίγεσαι στα χρέη.

-    Δεν αρνείστε πάντως συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απ΄ ότι καταλαβαίνουμε, σ΄ αυτές τις αντιδράσεις….

Αρνούμαστε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε πολιτική κάλυψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε πρακτικές βίας. Συμμετέχουμε διαρκώς και θα συμμετέχουμε σε ειρηνικές δημοκρατικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Είναι νόμιμο κατοχυρωμένο δημοκρατικό μας δικαίωμα, συνταγματικό και πολιτικό. Θα το ασκούμε. Δεν θα αυτολογοκριθούμε. Δεν θα δημιουργήσουμε αισθήματα ενοχής απέναντι σε μια κοινωνία η οποία βιάζεται. Και σας λέω ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου γκεμπελική προπαγάνδα. Και το ύφος και ο τόνος του κ. Σηφουνάκη πείθει και τον κάθε  καλοπροαίρετο γι αυτό το πράγμα.

-    Να δούμε μια άλλη πτυχή του ίδιου θέματος. Επειδή υπάρχουν αναφορές και με συγκεκριμένα πρόσωπα για συμμετοχή σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις μαζί με εκπροσώπους της αριστεράς στελεχών κατά τόπους στελεχών του ΠΑΣΟΚ… Εσείς έχετε τέτοια στοιχεία;    …

Δεν υπάρχουν επιλεκτικές συμμετοχές της αριστεράς με ακροδεξιά στοιχεία. Υπάρχουν από όλο το πολιτικό φάσμα αγανακτισμένοι πολίτες. Κάποιες περιπτώσεις είναι ακραίες εκφράσεις βίας, τις οποίες εμείς ούτε τις καλύπτουμε, ούτε τις ενθαρρύνουμε. Δεν θεωρώ ότι είναι αντιπροσωπευτικές σήμερα των αντιδράσεων και της συνολικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Πρόκειται περί σκαιάς προπαγάνδας. Αυτή τη στιγμή, αντί να συζητάμε τι σημαίνει αυτό που πέρασε πριν με διαδικασίες εξπρές το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο μας έχουν αποκρύψει τι προβλέπει για τις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες. Θα ακούσουμε τον Πρωθυπουργό το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο να μιλάει περί διαγραμμάτων, ξεχνώντας ότι αυτός ο ίδιος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δάκρυζε μπροστά στις κάμερες στον Πειραιά, όταν έπεφταν τα δακρυγόνα της Ν.Δ. και μίλαγε για βία άνευ προηγουμένου και ζητούσε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη τότε και ο ίδιος έκανε τα χειρότερα πριν  μια βδομάδα ως πρωθυπουργός στο Σύνταγμα.

-    Θα διαφωνήσω μαζί σας μόνο στο ότι έχει αποκρύβει το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμο. Ήδη έχει δημοσιευθεί και σε εφημερίδες…. Ο καθένας μπορεί να το διαβάσει…

Υπάρχουν πάρα πολλές πλευρές οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αδιευκρίνιστες. Υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις..

-    …..  Αυτή είναι η γνωστή τακτική των εγκυκλίων….

Θα σας πω και κάτι άλλο ακόμα. Γνωρίζετε ότι μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε και στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει δυνατότητα από τη Βουλή να αποφαίνεται για τις εκάστοτε ιδιωτικοποιήσεις. Εν κρυπτώ θα πάει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Εν κρυπτώ. Η κυβέρνηση αυτή έχει γίνει ντίλερ συμφερόντων που θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά τη δημόσια περιουσία. Γι αυτό σας είπα πριν και για τη ΝΕΤ και το κρατικό ραδιόφωνο….

-    Μια τελευταία ερώτηση επ΄ αυτού.. κυρίως μια αντίδραση για τις δηλώσεις του κ. Καρχιμάκη, του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ονομάτισε κιόλας…

Ο κ. Καρχιμάκης, απ΄ όσο γνωρίζω, θα υποστεί τις μηνύσεις των ανθρώπων που ονομάτισε. Αυτό έχω να σας πω…

-    Έχουν προχωρήσει σε κατάθεση μηνύσεων;…

Απ΄ όσο γνωρίζω, ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή για μηνύσεις, μαζεύουν στοιχεία. Κι από κει και πέρα ο ίδιος, αν έχει το πολιτικό θάρρος, να παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας και να πάψει να στοχοποιεί στις τοπικές μικρές κοινωνίες ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την βουλευτική ασυλία και δεν είναι επώνυμοι για να μπορούν να καλύπτονται. Ή το άλλο το αστείο που ακούστηκε χθες από τον κ. Παπουτσή.. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζητάει προστασία. Από ποιόν;  Αυτός θα έπρεπε να εγγυάται την προστασία των πολιτών. Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή…

-    Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η καταγγελία που έγινε από βήματος Βουλής του κ. Παπουτσή ήταν εξόχως σημαντική, υπό την έννοια ότι εδώ ασκείται ψυχολογική ή σωματική βία στο συγγενικό περιβάλλον….

… Κακώς κάνει κάθε κύριος Κολλάτος αν οργανώνει  συγκεντρώσεις μπροστά στην οικογένεια ή στα παιδιά του κ. Παπουτσή ή του οποιουδήποτε, κακώς κάνει, κάκιστα. Είναι απόλυτα καταδικαστέο αυτό. Αλίμονο. Από εκεί και πέρα ο κ. Παπουτσής πιάνει αυτό το πράγμα και προσπαθεί να το κάνει επιχείρημα ενάντια συνολικά στην κοινωνία;  Να δημιουργήσει αισθήματα ενοχής; Έλεος!\

-    Να έρθουμε στο θέμα των Πανεπιστημίων.. Χθες ακούσαμε δήλωση του κ. Τσίπρα που έλεγε ότι το πανεπιστήμιο, όπως το ξέραμε, τελειώνει.. Η ερώτησή μου είναι γιατί θάπρεπε να μην τελειώσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε…. Κι επειδή κυρίως οι παρεμβάσεις, όπως έχουμε αντιληφθεί, είναι στο διοικητικό σκέλος, θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα πού είναι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ…

Το πανεπιστήμιο για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του πρέπει να έχει κατοχυρωμένα κάποια πράγματα. Ένα απ΄ αυτά είναι και η διοικητική του αυτοτέλεια. Αυτή τη στιγμή αυτό καταλύεται. Απ΄ ότι λένε και  οι ίδιοι οι πρυτάνεις, απ΄ότι λέει η συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων των πανεπιστημιακών. Κι εμείς ενστερνιζόμαστε αυτή την εκτίμηση.

-    Δημιουργεί εντυπώσεις όμως…

Δεν είναι θέμα εντυπώσεων. Είναι θέμα εκτίμησης των μέτρων.

Το δεύτερο είναι το εξής. Ότι το πανεπιστήμιο έχει μια αυταξία από μόνο του. Προάγει την έρευνα, πρέπει να αυτοαναπαράγεται και να μην είναι συνδεδεμένο στενά με τις ανάγκες συγκεκριμένων πια επιχειρήσεων και να μην αντιμετωπίζεται το ίδιο ως επιχείρηση. Δηλαδή δεν μπορείς να λες στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, κόψε το λαιμό σου, βρες χρήματα για να υπάρξεις. Γιατί, αντιλαμβάνεστε, ότι αυτός ο οποίος σπουδάζει φιλοσοφία ή ιστορία, επειδή αυτό που σπουδάζει δεν ανταποκρίνεται άμεσα σε κέρδος με βάση το δίκαιο της αγοράς, που πάει να επιβληθεί πια σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με βάση τις ανάγκες της αγοράς, είναι καταδικασμένη να κλείσει αυτή η σχολή.. Αντίθετα εκείνες οι επιχειρήσεις που π.χ. μπορεί να ασχολούνται με καινοτομίες ή ασχολούνται με το μάρκετινγκ, μπορούν να βρουν μια οποιαδήποτε Χ μεγάλη εταιρεία και να βρουν χρήματα. Αυτό το πράγμα είναι άλλου είδους πανεπιστήμιο, είναι το πανεπιστήμιο ανώνυμη εταιρεία.

-    Χωρίς να αξιολογούμε εδώ τώρα αν είναι καλό το μοντέλο της Δυτικής Ευρώπης ή όχι και αν μπορεί κάτι τέτοιο να μεταφερθεί αυτούσιο στην Ελλάδα…

Δεν είναι αυτό το μοντέλο της Δυτικής Ευρώπης..

-    Μισό λεπτό.. Σε κάποιες χώρες είναι.. πολλά πανεπιστήμια ακολουθούν.. και κυρίως τα πανεπιστήμια που είναι στη λίστα των πρώτων, τα αμερικάνικα, αγγλικά, γαλλικά.. Γιατί εκεί υπάρχει τόση αντίδραση;.. Κι επειδή μιλήσατε για τους πρυτάνεις και μίλησα εγώ για εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι ότι όταν αντιδρούν μόνο οι πρυτάνεις σε αυτό που περιγράφεται, κυριαρχεί η άποψη ότι θίγονται τα κεκτημένα τους…

Οι πρυτάνεις είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι.

-    Φυσικά είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι. Αλλά υπάρχει κι ένα μείζον πρόβλημα σε πολλές πλευρές της πανεπιστημιακής λειτουργίας, το οποίο οι πρυτάνεις δεν έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια…

Προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας, υπάρχουν και στα πανεπιστήμια. Από κει και πέρα, το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι από τα τελευταία που υπάρχουν, δεν είναι και αληθές. Το Πανεπιστήμιο π.χ. της Θεσσαλονίκης  -άκουγα, κάποιο τμήμα του αυτή τη στιγμή- ότι είναι 50ο στα αντίστοιχα 100 παγκοσμίως. Ή το Μετσόβιο, είναι ένα πάρα πολύ καλό ανώτατο Ίδρυμα…

-    … Ενίοτε εμφανίζονται στη λίστα των πρώτων πανεπιστημίων παγκοσμίως κάποιες σχολές από τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν είναι γενική εικόνα αυτή…

Εδώ επιχειρείται μια άρον-άρον συρρίκνωση των χρημάτων πια, κι αυτό γιατί υποτιμάται η ίδια η ανώτατη εκπαίδευση, που πρέπει να δίνεται από το δημόσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Πάνε να συρρικνώσουν σχολές, πάνε να συγχωνεύσουν σχολές, πάνε να συρρικνώσουν κάποια έτη σπουδών και να πάμε πια σε ένα καθεστώς ιδιωτικών μεταπτυχιακών. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό γεννάει τεράστιες ανισότητες για κάποιους οι οποίοι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είχαν το πλεονέκτημα και τη δυνατότητα, μέσα από το δημόσιο χαρακτήρα, στο βαθμό που ήταν δημόσιος, γιατί πολλά έδινε και η οικογένεια από κάτω για να φτάσει ένα παιδί να μπει στο πανεπιστήμιο.. Λοιπόν, αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας αυτή τη στιγμή, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα και σε παιδιά από λαϊκές τάξεις, από φτωχότερα στρώματα να σπουδάσουν, σήμερα χτυπιέται αλύπητα. Πάει να γίνει πιο ταξική πια η κοινωνία και σε αυτό το επίπεδο.

-    Ωραία.. Για να το κατανοήσουμε, με τη δικιά σας στάση να είναι αρνητική εξ ορισμού σ΄ αυτή τη μεταρρύθμιση ή αλλαγή …

Εξ ορισμού δεν θα το έλεγα. Με βάση την εκτίμηση του νόμου. Δεν είμαστε αρνητικοί εξ ορισμού σε οτιδήποτε…

-    Όχι.. Με βάση αυτά που έχουν παρουσιαστεί τώρα…

Ακριβώς…

-    … Να περιμένουμε ένα θερμό φθινόπωρο, όπως λέμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν ξεκινάει το ακαδημαϊκό έτος;

Δεν θα είναι μόνο στα πανεπιστήμια. Και θα έλεγα το εξής, ότι, αν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, αλλά συνολικά για το πού πάει η χώρα, δεν ζητηθεί η γνώμη του λαού, αν δεν προσφύγουμε σ΄ αυτό που λέμε λαϊκή ετυμηγορία, φοβάμαι πάρα πολύ  ότι οι συγκρούσεις που θα υπάρξουν θα είναι ακραίες. Η δημοκρατία έχει ένα πλεονέκτημα. Αυτοπροστατεύεται ζητώντας από τους πολίτες να τοποθετηθούν για τα μεγάλα ζητήματα. Δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση σ΄ αυτή την κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι σε κατάφωρη αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινωνίας σε όλα πια τα επίπεδα, άρα λοιπόν είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να αυτοπροστατευθούμε ως κοινωνία να προσφύγουμε σε εκλογές.

To Γραφείο Τύπου