Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/02/2002

Ο Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Φ.Κουβέλης συναντήθηκαν με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν σήμερα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση. Για μία ακόμη φορά θέλω να επισημάνω ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει καταθέσει σωστές και ρεαλιστικές προτάσεις και για την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης και για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και για την σωστή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Δυστυχώς και κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και τώρα, στη νομοθετική επεξεργασία, για τους νόμους που ετοιμάζονται κατά συνταγματική εξουσιοδότηση, η κυβέρνηση επιμένει σε επιλογές οι οποίες αναστατώνουν τον χώρο της δικαιοσύνης. Αναστατώνουν τους δικαστές, αναστατώνουν τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, επιβαρύνοντας με περισσότερα προβλήματα όλη τη δομή της δικαιοσύνης εκεί που θα έπρεπε τα προβλήματα να λύνονται με τον σωστό τρόπο.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ επισημαίνουμε ότι τα αιτήματα των δικαστών και οι απόψεις τους δεν μπορούν να περιφρονούνται και δεν μπορεί να απορρίπτονται. Και για το συνταξιοδοτικό και για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας της δικηγορίας τους και για τα ζητήματα που αναφέρονται στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους για την υπεράσπιση της προσωπικότητάς τους και της λειτουργικής τους ανεξαρτησίας, αλλά και τα ζητήματα που έχουν σχέση με την πιο ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της δικαιοσύνης.

Είμαστε σε μια περίοδο όπου δεν μπορεί η αίσθηση μιας κυβερνητικής αυθεντίας να εκφράζεται διαρκώς με αυταρχισμούς και αλαζονείες, δημιουργώντας παντού αναστατώσεις και βλέποντας παντού εχθρούς. Βλέποντας παντού εχθρούς από τους δικαστές μέχρι τους αγρότες. Εχθρούς από τους εκπαιδευτικούς μέχρι ακόμη και τους βουλευτές οι οποίοι ζητούν διαδικασίες σύνθεσης, συνεννόησης, συναίνεσης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων. Θα ήθελα να πω ότι οι δικαστές έχουν δίκιο. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει να βρει τρόπους να υιοθετήσει το δίκαιο των δικαστών, αντί να στρεψοδικεί η ίδια η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να στρεψοδικεί διαρκώς μία κυβέρνηση για να ξεγελάει την κοινή γνώμη.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου