Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
06/07/2011

Αμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας - Ανακοίνωση του Προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με το διεθνές κίνημα των ενεργών πολιτών από πολλές χώρες, που επιμένει στην πραγματοποίηση του ειρηνικού ταξιδιού του «στολίσκου της Ελευθερίας» στην αποκλεισμένη Γάζα, με διπλό στόχο: την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και την έμπρακτη αντίθεση στον παράνομο και βάρβαρο αποκλεισμό της Παλαιστινιακής αυτής περιοχής από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση της ηγεσίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων χωρών μελών, που αντί να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ως σημαντική έκφραση της «διπλωματίας των πολιτών», προσπάθησαν όχι μόνο να την αποτρέψουν αλλά προχώρησαν και στην απαγόρευση του απόπλου. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έπαιξε δυστυχώς κεντρικό ρόλο.  Πολλές χώρες της ΕΕ ευθυγραμμίζονται με την στάση τους αυτή με την κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία αποθρασύνεται για την συνέχιση της προκλητικής πολιτικής, που ακολουθεί στο Παλαιστινιακό περιφρονώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρεί ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Πρέπει να τερματιστεί αμέσως η πολιτική του εποικισμού και να καταργηθεί το «τείχος του απαρτχάιντ», που έχει κηρύξει παράνομο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Καλούμε την ΕΕ και τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής ηπείρου να στηρίξουν στον ΟΗΕ την πρωτοβουλία για την αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού  Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης σʼ όλη την Μ. Ανατολή, στη Μεσόγειο και σʼ όλο τον πλανήτη.

Το Προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2011