Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής σχετικά με τη διάλυση των φορολογικών υπηρεσιών που περιγράφει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ «ΕΦΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ «ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

Η  φετινή έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή «παραβιάζει ανοιχτές θύρες» περιγράφοντας το καθεστώς διάλυσης που επικρατεί στις εφορίες της χώρας.

Οι δραματικά υποστελεχωμένες φορολογικές υπηρεσίες – τη στιγμή που εκατοντάδες επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το Υπουργείο Οικονομικών παραμένουν αδιόριστοι- καλούνται να εισπράξουν φόρους και να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, με την «αρωγή» ενός taxis, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. 

Όμως τόσο η έκθεση του γενικού επιθεωρητή όσο και τα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου αντιμετωπίζουν τις εφορίες ως, περίπου, αυτοδιοικούμενες κοινότητες, λες και την πολιτική ευθύνη για την λειτουργία τους και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων δεν την φέρει ακέραια τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Όμως πλέον οι μάσκες έχουν πέσει. Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των φορολογικών υπηρεσιών από τη μια πλευρά αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους και από την άλλη πλευρά ευνοεί τους μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι ανέλεγκτοι και ανενόχλητοι μπορούν να συνεχίζουν να ληστεύουν τα δημόσια έσοδα.

Άλλωστε η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Προέχει η επίθεση στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους ανέργους.

Απέναντι σε αυτή την κοινωνικά βάρβαρη πολιτική εμείς για μια ακόμη φορά προτείνουμε την ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών, με εργαλείο έναν επαρκώς και αξιοκρατικά στελεχωμένο δημόσιο φορολογικό μηχανισμό.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής