Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/02/2002

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Πόρτο Αλέγκρε σε όλα τα πεδία που συγκροτούν Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Σύνοδος τουΠαγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ

Aνταπόκριση της ελληνικής αντιπροσωπείας από το Πόρτο Αλέγκρε στην οποία συμμετέχουν στελέχη, διανοούμενοι και εκπρόσωποι από τον Συνασπισμό, τη Διεθνή Δράση, την ATTAC-Ελλάδας, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, τη Νεολαία ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, το περιοδικό Θέσεις και από την Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Ν. Πουλαντζάς".

Μεταξύ άλλων στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι: Μ.Παπαγιαννάκης, Χ.Παπαδόπουλος, Ν.Θεοδωρακοπούλου, Χ.Γολέμης, Μ.Φραγκάκη, Μ.Μπαλαούρας, Γ.Γεωργάτος, Σ.Βωβού, Γ.Σακελλαρίου και ο Πανεπιστημιακός Κ.Βεργόπουλος,

Συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα οι εργασίες του δεύτερου Κοινωνικού Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε, μια ζωντανή συνάντηση των κοινωνικών κινημάτων με πρωταγωνιστική παρουσία νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο, με ποικιλία πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με σεμινάρια και τραπέζια θεωρητικού προβληματισμού, με διαδηλώσεις και συμβολικά χάπενινγκ πολιτικής διαμαρτυρίας για επίκαιρα παγκόσμια γεγονότα, όπως ο πόλεμος, η κρίση στην Αργεντινή, το Παλαιστινιακό πρόβλημα, η στρατιωτική και αστυνομική βία.

Το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, ένα δίκτυο βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο με τη σημαντική παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με το Κοινωνικό Φόρουμ, τελείωσε το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου τις εργασίες του. Από τις κορυφαίες στιγμές, οι ομιλίες βουλευτών από την Αργεντινή, την Κούβα και του Παλαιστίνιου βουλευτή της Ισραηλινής βουλής. Η απόφαση του Κοινοβουλευτικού Φόρουμ αναφέρεται στην ανάγκη μιας άλλης παγκόσμιας πολιτικής που να αντιμετωπίζει την φτώχεια, τις ανισότητες, τον πόλεμο. Για την ανάγκη ενός κόσμου ελευθερίας και δικαιοσύνης, με αναφορές στην Αργεντινή και την Παλαιστίνη και την αναγκαιότητα μια φιλειρηνικής προσπάθειας. Καθοριστική προσπάθεια για το συγκερασμό των απόψεων έκανε η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) με τον Γραμματέα της, Φ. Βούρτς και τους ευρωβουλευτές Α. Κριβίν και Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο Πόρτο Αλέγκρε σε όλα τα πεδία που συγκροτούν το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

- Στο πεδίο της συνάντησης των κοινωνικών κινημάτων μαζί με τις ελληνικές οργανώσεις Διεθνής Δράση και ATTAC-Ελλάδα για την προετοιμασία του ντοκουμέντου του Φόρουμ, όπως επίσης για την υλοποίηση της απόφασης για ηπειρωτικά φόρα προετοιμασίας του Παγκόσμιου και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Μαζί με την Ιταλική και Γαλλική αντιπροσωπεία προετοίμασαν την εισήγηση που προβλέπει πρώτο σταθμό τον Δεκέμβριο του 2002 στην Ιταλία.

- Στο πεδίο των ιδεών η Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Ν. Πουλαντζάς" μαζί με αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία που συγκροτούν το δίκτυο TRANSFORM, οργάνωσε διήμερο σεμινάριο, με μεγάλη επιτυχία και εκπληκτική συμμετοχή νέων ανθρώπων με θέμα τον σύγχρονο καπιταλισμό και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Πολύ σημαντικές θεωρήθηκαν οι εισηγήσεις των Λ. Πάνιτς, Μ. Χάρντ, Φ. Μπερτινότι, Μ. Μπερλιγκουέρ, Ζ. Νικονόφ, Φ. Φρούτο, καθώς και των Κώστα Βεργόπουλου και Γιώργου Σταθάκη.

- Στο πεδίο του πολιτικού προβληματισμού και στην αναζήτηση στρατηγικών για έναν άλλο κόσμο ισότητας και ελευθερίας είναι κοινή η διαπίστωση των κοινωνικών κινημάτων, των πολιτικών ρευμάτων και των διανοουμένων της Αριστεράς ότι ο νεοφιλελευθερισμός, η παντοκρατορία των αγορών και του χρηματιστικού κεφαλαίου οξύνουν τις ανισότητες, δημιουργούν νέες περιοχές φτώχειας και εξαθλίωσης, με το πρόσφατο παράδειγμα της Αργεντινής. Tην απουσία συναίνεσης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, της οποίας έκφραση είναι τα νέα κοινωνικά κινήματα και οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, αντικαθιστά ο αυταρχισμός, η καταστολή και η αστυνομική βία, ο μιλιταρισμός και η ποινικοποίηση της πολιτικής διαμαρτυρίας.

Είναι επίσης κοινή η διαπίστωση ότι οι τρεις πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Παγκόσμια Τράπεζα, με την ηγεμονία των ΗΠΑ, λειτουργούν εναντίον των κοινωνιών ως μια άτυπη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση που υλοποιεί νεοφιλελεύθερες συνταγές αύξησης των ανισοτήτων και της καπιταλιστικής κυριαρχίας.

Έντονοι είναι οι προβληματισμοί για τα συστατικά μιας εναλλακτικής πολιτικής, ένα θετικό πρόγραμμα όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του ομιλία ο Γάλλος φιλόσοφος Βαλερστάϊν.

Στους κόλπους των κινημάτων και της αριστεράς εκκολάπτεται η ανάγκη μιας νέας παγκόσμιας ρύθμισης, ένα παγκόσμιο ταμείο που να συμβάλει σε αναδιανομή υπέρ του τρίτου κόσμου και θα δημιουργεί όρους ανάπτυξης, οικολογικής βιωσιμότητας και προστασίας της εργασίας. Ο φόρος ΤΟΒΙΝ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία πόρων για το ταμείο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου