Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2011

Συνέντευξη Δημ. Στρατούλη στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Κύριε Στρατούλη ποια είναι η εκτίμηση σας για τη διακομματική επιτροπή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη διασφάλιση της προστασίας των θεσμών και της ευνομίας;

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να συγκροτήσει μια τέτοια διακομματική επιτροπή για να τη χρησιμοποιήσει ως μέσο και ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης του και για τα νέα μέτρα που σκοπεύει να πάρει σε βάρος των συγκεντρώσεων, των διαδηλώσεων και του οργανωμένου ή αυθόρμητου μαζικού λαϊκού κινήματος.

Είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός να κατηγορεί τα κινήματα αντίστασης των πολιτών για ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος της κυβέρνησης του, όταν ο ίδιος έχει αναγορευτεί εδώ και ενάμιση χρόνο σε πρύτανη της ιδεολογικής δημοσιονομικής τρομοκρατίας σε βάρος της κοινωνίας, στην οποία διάχυσε συστηματικά το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας, ώστε να ανέχεται το οποιοδήποτε βάρβαρο και αντιλαϊκό μέτρο.

Το αντικοινοβουλευτικό κλίμα δεν το πυροδοτούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά η κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία που ψηφίζει αντικοινωνικά μέτρα, μνημόνιο και μεσοπρόθεσμα προγράμματα και μάλιστα με πραξικοπηματικές και αντισυνταγματικές πρακτικές ενάντια στη βούληση της κοινωνίας.

-    Τι συμπεράσματα βγάλατε από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι φοβάται δύο πράγματα. Αφενός την πολιτικοποίηση του κινήματος των πλατειών και αφετέρου τον κοινό βηματισμό του με το εργατικό κίνημα καθώς και με το κίνημα των φοιτητών και πανεπιστημιακών ενάντια στο νομοσχέδιο μετατροπής των ΑΕΙ σε Ανώνυμες Εταιρείες.

-    Εκτιμάτε ότι κίνημα των πλατειών θα συνεχιστεί;

Σίγουρα ναι, αφού πρώτα περάσει μέσα από τις δικές του διαδικασίες από μία φάση ανασύνταξης θα επανέλθει ακόμα πιο πολιτικοποιημένο και ριζοσπαστικοποιημένο το Σεπτέμβρη, όταν η κυβέρνηση θʼ αρχίσει να υλοποιεί το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα με νέα φοροκαταιγίδα, περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, απολύσεις και ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

-    Ποια είναι η γνώμη σας για την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι πρέπει να επικεντρώσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων από τους αγώνες του εργατικού κινήματος και του κινήματος των πλατειών το προηγούμενο διάστημα καθώς και από την παρουσία και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης θα πρέπει να  μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης να επιβεβαιωθούν και να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά οι σχέσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα μέσα στους αγώνες ανάμεσα σʼ όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα στην πανελλαδική σύσκεψη θα πρέπει να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του όλου ΣΥΡΙΖΑ. Να αποφασιστούν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και για την κοινή δράση και συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς ενάντια στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αυταρχικοποίηση της κυβέρνησης καθώς και για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Τα ζητήματα της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι πρέπει να τα αφήσουμε για τη νέα πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε να συμμετέχει σʼ αυτή τη συζήτηση όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το κάνει γιατί ακόμα βρίσκεται στα κινήματα των πλατειών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει τις επόμενες μέρες να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να λειτουργήσουν όλες οι συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η πανελλαδική σύσκεψη να μην είναι υπόθεση μόνο μίας ομάδας στελεχών των συνιστωσών αλλά της ευρύτερης δυνατής οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου