Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/07/2011

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ για τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σόιμπλε και τους οίκους αξιολόγησης

Εν μέσω αντιπαραθέσεων  ανάμεσα στους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε.  συζητείται το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους  με την κυβέρνηση απούσα,  αλλά την ίδια ώρα επισπεύδουσα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας.

Ο λαλίστατος κατά τα άλλα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν βρήκε τίποτα να πει στη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του για τη γαλλική  πρόταση ή το ρόλο των οίκων αξιολόγησης.  Αποδεικνύεται  για άλλη μια φορά  πως ο κ. Βενιζέλος εκπροσωπεί μια κυβέρνηση με αποκλειστική σύμβαση έργου την εφαρμογή των εντολών των αγορών και του μνημονίου, χωρίς να διανοείται να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας του.

Η σημερινή συγκυρία απαιτεί την κατάθεση ριζοσπαστικών προτάσεων που θα αλλάξουν την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανατρέποντας την πρωτοκαθεδρία των αγορών και προωθώντας μια διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μέσα σε μια τέτοια λογική εντάσσεται η πρόταση για την επαναδιαπραγμάτευση   του χρέους με διαγραφή ενός μέρους του, αλλά και προτάσεις όπως η κατάργηση των οίκων αξιολόγησης. Με βάση αυτή τη λογική κινείται σήμερα η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικώντας την επανίδρυση της ΕΕ.

To Γραφείο Τύπου