Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/02/2002

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Κύπρο, 5-6/02/2002

Διήμερηεπίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Κύπρο

Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, και ο Ν. Χουντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος.

"Την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα και κρατική οντότητα", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στις συναντήσεις του με την Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου στη Λευκωσία. Να μην διαιωνίζεται η κατοχή, να μην παγιώνεται η διχοτόμηση του νησιού και να μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί η Κύπρος ως ένα κράτος της Ε.Ε.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Δ.Χριστόφια, Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων και Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, με τον Γ.Κασουλίδη, υπουργό Εξωτερικών, τον κ.Α.Μαρκίδη Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού από τους Π.Δημητρίου, αναπληρωτή Πρόεδρο, και Τ.Παπαδόπουλο, με τους αντιπροέδρους του ΑΔΗΚ Γ.Λυκούργο και Ε.Ιωσιφίδη και με τον Γ.Περδίκη από το κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.Χρυσόστομο.
Μετά της συναντήσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Είχαμε στις συναντήσεις μας ουσιαστικές συζητήσεις για όλα τα μέτωπα και τα προβλήματα που είναι ανοιχτά σε μια περίοδο ιστορικής σημασίας και για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή και για ολόκληρο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον του ΣΥΝ για την Κύπρο είναι σταθερό, ειλικρινές και πάντοτε εκδηλώνεται στην πράξη.

Η επίσκεψή μας αυτήν την περίοδο έχει ακριβώς αυτό το νόημα. Να δείξει πόσο κρίσιμη είναι η περίοδος, να επισημάνει ότι όλα τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά και δεν πρέπει να διαιωνίζονται και να εκφράσει την πολιτική θέληση για την αντιμετώπιση τους με σωστό τρόπο, με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα στηρίζει την προοπτική του Κυπριακού Κράτους και θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και μια διεθνή οντότητα και προσωπικότητα.

Είναι απαραίτητο το διεθνές δίκαιο, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, οι αποφάσεις των διασκέψεων κορυφής, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζονται στην Κύπρο και να μην αποτελεί η Κύπρος κραυγαλέα εξαίρεση αυτής της υποχρέωσης που έχει η διεθνής νομιμότητα να λύνει τοπικά, περιφερειακά και διεθνή προβλήματα που αποτελούν εστίες έντασης.

Το Κυπριακό περιμένει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του και επ’ αυτού, σ' αυτή τη περίοδο, χρειάζεται όλες οι δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο να επισημάνουμε την προτεραιότητα των αρχών που πρέπει να διασφαλίζουν την προοπτική της ελληνικής συνύπαρξης των λαών και όχι να υποκύπτουμε σε σκοπιμότητες οι οποίες πολλές φορές ανακυκλώνουν τις εντάσεις".

Αύριο (6/2/2002) ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, τις ηγεσίες των τουρκοκυπριακών κομμάτων (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα Α.Ταλάτ, Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας Μ.Ιτζιάν και Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χ.Ανγκολεμλί. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τ. Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γ.Ομήρου, Νέων Οριζόντων Γ.Κουτσού και Ενωμένων Δημοκρατών Γ.Βασιλείου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου