Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/07/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: Χτίζουν σε υγρότοπο στην Πάρο

Στην Χρυσή Ακτή της Πάρου υπάρχει υγρότοπος 21 στρεμμάτων, ο οποίος αναφέρεται και στο Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται εδώ και καιρό να υπογραφεί « καταγραφή των μικρών νησιώτικων υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους». Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα αλλά και συζήτηση που προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, στις 22 Ιουνίου ο Μανώλης Γλέζος, προκύπτει ότι χτίζεται μεγάλου μεγέθους κτίσμα πάνω ακριβώς στον υγρότοπο, λίγα μέτρα από τον αιγιαλό. 

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης ουδέποτε κανείς ιδιοκτήτης δεν πήρε οικοδομική άδεια εκτός από τον τωρινό που είναι μια off shore εταιρεία. Η λεκάνη της ιδιόκτητης αυτής έκτασης μπαζώθηκε συστηματικά  και σηκώθηκε περίπου 1,5-2 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του αγροτικού δρόμου που δημιουργήθηκε. Για το λόγω αυτό επιβλήθηκαν και πρόστιμα αλλά ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε. Το κτίσμα που ανεγείρεται τώρα με τις βεράντες και τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως φαίνεται με βάση τα θεμέλια και με γυμνό οφθαλμό, πρέπει να προσεγγίζει τα 500-600 τετραγωνικά και ανεγείρεται παράλληλα με την ακτή, σε όλο το πλάτος σχεδόν του οικοπέδου πάνω σε παράνομα μπαζωμένη γη.

Σύμφωνα με ομιλία Δημοτικού Συμβούλου στις 22 Ιουνίου  που συζητήθηκε το θέμα,  το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει το θέμα γιʼ αυτό και έστειλε επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγξουν, οι οποίοι όμως δεν βρήκαν κάτι παράνομο, όπως λέχθηκε. Πριν τους ελέγχους αυτούς είχε δοθεί εντολή για διακοπή εργασιών, πράγμα που ποτέ δεν έγινε διότι σύμφωνα με την πολεοδομία όλα είναι νομότυπα.

Επειδή

-    Το περιβάλλον είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να προστατεύεται 

-    οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι με τα προνόμια που συνεχίζουν να έχουν λίγοι εις βάρος του συλλογικού καλού και των δημόσιων αγαθών

-    στην Πάρο αλλά και σε άλλα νησιά υπάρχουν σημαντικοί υγρότοποι που πρέπει να προστατευτούν

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θόδωρος Δρίτσας