Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/02/2002

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού προς τον Πρωθυπουργό με θέμα τα μέτρα ελέγχου του παράνομου τζόγου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή προς τον κ. Πρωθυπουργό, σχετικώς με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ελέγχου του παράνομου τζόγου, ανέφερε τα εξής:

"Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Πρωθυπουργός είπε, "συμβαίνουν και εις τας Ευρώπας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Πρωθυπουργός επεκαλέσθη δεδομένα άλλων χωρών, ουσιαστικά για ν' αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών με το κριτήριο του ελεγχόμενου κέρδους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Πρωθυπουργός είπε "τώρα περιορισμένες απαγορευτικές χρήσεις, όταν και αν φανεί ότι δεν αποδίδουν κάποια μέτρα".

Κύριε Πρωθυπουργέ, την ώρα που μιλάμε εμείς εδώ, απέξω ο τζόγος ζει και βασιλεύει. Τρώει και πίνει και την Αθήνα φοβερίζει, που λένε και στο χωριό μου. Περιμένοντας πότε εσείς θα κάνετε τα κυβερνητικά σας μέτρα, 2,5 τρις εισοδήματος αλλάζουν ετησίως χέρια , ως εύκολο κέρδος αντικοινωνικών και παρασιτικών δραστηριοτήτων. Και έχετε τρομακτικές ευθύνες διότι στα χέρια σας στη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης συντελείται αυτή η έξαρση.

200 δισεκατομμύρια κρατικά έσοδα έχετε από την πολιτική των τυχερών παιχνιδιών. Η πολιτική τυχερών παιχνιδιών λειτούργησε ως θερμοκήπιο μέσα στο οποίο βλάστησαν όλα αυτά τα "άνθη του κακού". 200.000 ηλεκτρονικά μηχανήματα δουλεύουν ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα. Και να σας πληροφορήσω, επειδή δεν το γνωρίζετε φαίνεται, ακόμα και για τα καζίνο έχει στην πράξη διαλυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Στοιχήματα, λόττο, τυχερά, κουλοχέρηδες, καζίνα, φρουτάκια και μηχανάκια.

Η άποψη για νομιμοποίηση των τυχερών παιχνιδιών με βάση το ελεγχόμενο κέρδος ουσιαστικά θα οδηγήσει σε έναν ή μερικούς νονούς που θα εξουσιάζουν τα πάντα. Απαντήστε αν έχετε κατά νου κάτι τέτοιο.

Η άποψη για διασύνδεση, on line με εφορίες, ουσιαστικά θα υποτάξει τις εφορίες στο μεγάλο προμηθευτή που θα διασύνδεει τις 200.000 των μηχανημάτων με το κράτος. Το επιχειρηματικό μοντέλο του Βιντεολόττο και του Ιπποδρομιακού στοιχήματος, εξακολουθεί να ενδιαφέρει πολλούς.

Ανακοινώσατε στις 29 Ιανουαρίου 2002 "αυστηρότερο έλεγχο" και είδα έναν κατάλογο 8 μέτρων εκ των οποίων τα 6 εφαρμόζονται και δεν αποδίδουν. Το ένα είναι ακόμα ανεφάρμοστο, γιατί τελειώνει ο διαγωνισμός τον Ιούνιο του 2000 και για ένα υπάρχει νομική εμπλοκή μετά από απόφανση του Αρείου Πάγου

Ανακοινώσατε λοιπόν και σήμερα τι; Θα εφαρμόσετε νέα μέτρα, που εάν δεν αποδώσουν, θα εξετάσετε την περιορισμένη απαγόρευση.

Θα, εάν, θα, που σημαίνει ίσον μια τρύπα στο νερό. Και κάνοντας διαρκώς τρύπες στο νερό στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος γίνεται διάτρητο το πολιτικό μας σύστημα.

Μία λύση υπάρχει η απαγόρευση των τυχερών, να ανακληθούν οι άδειες και σε καθεστώς απαγόρευσης να είναι αυστηρότατες οι κυρώσεις.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν ξέρατε. Από το Δεκέμβριο του 1996 το ΚΕΠΕ σας έχει δώσει έκθεση στην οποία με διορατικό τρόπο επισημαίνει τι θα συμβεί.

Ξέρετε ποιο είναι το δράμα; Συνέβησαν όλα όσα υπεδείκνυε το ΚΕΠΕ ότι πρέπει να αποφύγετε. Κάνατε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνετε. Αντί να περιορίζετε επεκτείνατε το κακό, αντί να κάνετε αποτελεσματικούς ελέγχους καταργούσατε ελέγχους ή κάνατε ελέγχους πρόσχημα για εξαπλώνεται η διάβρωση και η διαπλοκή και για να νομιμοποιείται αυτό το εύκολο και παράνομο διαβρωτικό κέρδος. Καταργείστε τα. Δεν χρειάζεται να λέτε και εις τα Ευρώπας συμβαίνουν αυτά."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου