Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2011

Δήλωση της Ρένα Δούρου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής πολιτικής, για τη συνάντηση του Eurogroup

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών χθες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ουσιαστικά να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει σήμερα στην άκρη του γκρεμού το σύνολο του νομισματικού ευρωοικοδομήματος. Μια πολιτική που συνεχίζει να είναι στραμμένη στην ικανοποίηση των αγορών κι όχι των αναγκών των κοινωνιών, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως άλλωστε φαίνεται από τη μέχρι σήμερα εξόχως αρνητική εξέλιξη της κατάστασης.

Μόλις σήμερα, πάνω από έναν χρόνο από το ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης, η οποία δεν περιορίζεται στο θέμα της Ελλάδας, οι ευρωκράτες έχουν πλέον αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτό που ο Συνασπισμός και αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης υποστηρίζουν από την αρχή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για κρίση ΜΙΑΣ χώρας μέλους του ευρώ αλλά για ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ κρίση της ευρωζώνης. Ωστόσο η διαπίστωση αυτή των τελευταίων ημερών, δεν διατυπώθηκε στις αποφάσεις της Δευτέρας. Οι υπουργοί Οικονομικών εμμένουν στη λάθος συνταγή - εκείνη που εξουθενώνει τους πολλούς, περιφρονεί τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους, για χάρη του τραπεζοπιστωτικού τομέα και των κερδοσκοπικών αγορών. Οι χθεσινές αποφάσεις, που συμβάλλουν σε αυτή τη λάθος κατεύθυνση, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανατρέψουν το σκηνικό.

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η ευρωοικοδόμηση: με άξονα την κοινωνική αλληλεγγύη, να δοθεί έμφαση στις χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες και στην ανάπτυξη, με κεντρικό μοχλό την αλλαγή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός θα καταστήσει ξανά την Ευρώπη διακύβευμα των λαών και όχι των απρόσωπων αγορών.

To Γραφείο Τύπου