Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/07/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Απλήρωτοι επί 2,5 έτη υπάλληλοι 9 Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών της χώρας

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Οικονομικών

Από σκόπελο σε σκόπελο προσκρούουν 18 συνολικά υπάλληλοι ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων και ΔΕ Οδηγών, που εργάζονται πλέον με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε 9 Δημόσιες Κεντρικές Βιβλιοθήκες της χώρας (σε Λάρισα, Ελευθερούπολη, Γρεβενά, Κόνιτσα, Λιβαδειά, Ναύπακτο, Ναύπλιο, Πύργο και Χίο), οι οποίοι παραμένουν από τον Ιανουάριο του 2008 απλήρωτοι.

Οι υπάλληλοι εργάστηκαν, μαζί με πολλούς ακόμη συναδέλφους τους, με ανανεούμενες συμβάσεις και έργου και ορισμένου χρόνου από το 1999, ενώ όταν οι συμβάσεις τους έπαψαν να ανανεώνονται, οι 18 εξ αυτών έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και ξαναπροσλήφθηκαν το 2006 κι έκτοτε εργάζονται κανονικά στις Βιβλιοθήκες. Παράλληλα, κατέφυγαν τόσο σε Πρωτοδικείο όσο και σε Εφετείο, όπου και δικαιώθηκαν οριστικά το 2010, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με τις ΔΚΒ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου από το 1999.

Οι μέχρι πρότινος συμβασιούχοι ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων και ΔΕ Οδηγών, που εργάζονταν με πλήρες ωράριο, για να καλύψουν τις ανάγκες των Δημοσίων Κεντρικών Βιβλιοθηκών της χώρας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού, πληρώνονταν μέσα από τα κονδύλια του έργου "Ολοκλήρωση των Έργων των Κινητών Βιβλιοθηκών"- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση" (ΕΠΕΑΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι και 31.12.2008, οπότε και το έργο κηρύχθηκε περαιωμένο.

Τα 18 άτομα που επέλεξαν τη δικαστική οδό, προσέφυγαν επίσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, όπου και δικαιώθηκαν από το Βʼ Τμήμα του. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα τους ήταν η έκδοση των 155978π.ε./ΙΖ (ΦΕΚ 1533/Β/7.09.2010) και 134068/ΙΖ (ΦΕΚ 1827/Β/22.11.2010) Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας, με τις οποίες συστάθηκαν οι 18 οργανικές θέσεις προσωπικού ΙΔΑΧ στις 9 προαναφερθείσες ΔΚΒ. Με τη δε 165294/ΙΖ/29.12.2010 Υπουργική Απόφαση της Υπουργού ΠΔΒΜΘ έγινε η κατάταξή τους, κατʼ εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 164/2000, ανά Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και οι υπάλληλοι ανέλαβαν υπηρεσία στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Όμως, από 31.12.2008, παρά τη δικαίωσή τους και την τυπική αποκατάστασή τους στις θέσεις ΙΔΑΧ, μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ από την εργασία τους να πιστώνεται στο λογαριασμό τους. Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν, μέχρι σήμερα το ΥπΠΔΒΜΘ τους κάλυπτε μόνο ιατροφαρμακευτικά, χωρίς να τους αποδίδει τα ένσημά τους.

Διερευνώντας το λόγο για τον οποίον δεν έχουν πληρωθεί, αν μη τι άλλο από 1η Ιανουαρίου, καθώς τα κονδύλια για την πληρωμή τους, βάσει των ΚΥΑ και της ΥΑ κατάταξής τους, είναι εξασφαλισμένα, στο ΥπΠΔΒΜΘ τους παρέπεμψαν εκ νέου στο πρώην Υπουργείο Εσωτερικών, νυν Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα η πληρωμή.

Επειδή είναι απαράδεκτο να παραμένουν απλήρωτοι επί δυόμιση έτη δημόσιοι υπάλληλοι των Δημοσίων Κεντρικών Βιβλιοθηκών, των οποίων τα αιτήματα έχουν πολλάκις δικαιωθεί.

Επειδή οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ των Δημοσίων Κεντρικών Βιβλιοθηκών της χώρας δεν είναι εργαζόμενοι Βʼ κατηγορίας.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Για ποιο λόγο έχει “κολλήσει” η πληρωμή των 18 υπαλλήλων ΙΔΑΧ των 9 Δημοσίων Κεντρικών Βιβλιοθηκών της χώρας; Ποιος ευθύνεται για τη μη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους;

2.    Πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα τα συναρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν στην καταβολή των μισθών τους;

3.    Θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να καταβληθούν στους 18 υπαλλήλους αναδρομικά τα δεδουλευμένα της περιόδου 01.01.2009 – 01.01.2011;

4.    Θα καταβληθούν, αναδρομικά, τα ένσημά τους για τα παρελθόντα έτη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Τάσος Κουράκης

Βασίλης Μουλόπουλος