Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/02/2002

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής για την ενεργοποίηση διαδικασιών για την εκπροσώπηση του Ελληνικού Κοινβουλίου στη Συντακτική Συνέλευση της Ε.Ε.

Την ενεργοποίηση διαδικασιών για την εκπροσώπηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη Συντακτική Συνέλευση της Ε.Ε. ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος από τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Απόστολο Κακλαμάνη, κατά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνοδευόταν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματος κ. Φ.Κουβέλη και το μέλος της Π.Γ. κ. Ν.Χουντή.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

"Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο εν όψει της Συντακτικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έτσι ώστε εγκαίρως πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης να ενημερωθεί και το ελληνικό κοινοβούλιο και η ελληνική κοινή γνώμη για τα κρίσιμα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Συντακτική Συνέλευση. Σοβαρά, θεσμικά και πολιτικά θέματα με τα οποία κρίνεται το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Θέματα που αφορούν όλους μας και για τα οποία τα Εθνικά Κοινοβούλια έχουν να καταθέσουν προβληματισμό, επειδή διαθέτουν πλουραλισμό απόψεων και πολυμορφία.
Εξέθεσα και στον κύριο Πρόεδρο την άποψη του Συνασπισμού ότι πρέπει να βρεθεί πρόνοια, ώστε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να εκπροσωπηθεί και από τα τέσσερα κόμματα από τα οποία συγκροτείται".

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι εσείς αναπληρώνετε τον κ. Παρασκευά Αυγερινό.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Αυτό είναι κάτι το οποίο λέγεται προφανώς για συγκεκριμένους λόγους εντυπώσεων, και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα αναπληρωματικά μέλη κατά την απόφαση του Λάακεν ορίζονται όπως και τα τακτικά, δηλαδή εκπροσωπούν τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών-μελών, κατά συνέπεια οι απόψεις τις οποίες λέω και θα λέω, είναι οι απόψεις του Συνασπισμού για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Τι σας απάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ο κ. Πρόεδρος για το θέμα της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως συνεφώνησε, για τα άλλα θέματα εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει πρόβλημα. Οτι δε βλέπει να αντιμετωπίζεται, αλλά θα σας τα πει ο ίδιος ο κ. Πρόεδρος.»

Επισυνάπτεται η επιστολή που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής:

Προς
τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κακλαμάνη Απόστολο

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση ενόψει της Διακυβερνητικής του 2004 έχει να επιτελέσει πολύ σοβαρό έργο. Οι προτάσεις της μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις που θα αφορούν την πορεία που θα πάρει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η ρύθμιση για συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών Κοινοβουλίων αποβλέπει στην ενεργή συμμετοχή τους τόσο στην προετοιμασία της Διακυβερνητικής όσο και στον αναβαθμισμένο ρόλο τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η δήλωση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης που προσαρτάται στη Συνθήκη της Νίκαιας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να εξεταστεί ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο ΣΥΝ όπως σας είναι γνωστό από την επιστολή που σας απέστειλα (4/2/2002) είχε έγκαιρα εκφράσει την αντίθεσή του με την εκπροσώπηση των εθνικών κοινοβουλίων από δύο μόνο μέλη στη Συνέλευση, επειδή έτσι αποκλείονται από αυτήν την καθοριστική διαδικασία οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Η πλουραλιστική πολυκομματική παράδοση της Ευρώπης αποτελεί βασική αρχή της σύγχρονης δημοκρατίας που πρέπει να επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη για τη σύγκληση της Συνέλευσης (απόφαση Λάακεν) ότι σ' αυτήν εκπροσωπούνται με μέλη τους τα εθνικά κοινοβούλια, είναι ευθύνη και υποχρέωση του ελληνικού κοινοβουλίου να ορίσει τους εκπροσώπούς του. Εξ' όσων γνωρίζουμε αυτό έγινε ή γίνεται αυτή την περίοδο πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης (1/3/2002) στα άλλα κοινοβούλια των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε Συνεδρίαση της Βουλής πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2002.

Πιστεύουμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να απασχοληθεί άμεσα τόσο με το θέμα της εκπροσώπησης του όσο και με την ουσία των ζητημάτων που με την μορφή ερωτημάτων έθεσε η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν, θέματα που θα απασχολήσουν τη Συντακτική όπως λέγεται Συνέλευση.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας πιστεύουμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του και από τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτό μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Αυτή την εκπροσώπηση διεκδικεί ο Συνασπισμός.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι το Ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση και να ενημερώνεται, να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στην εξέλιξη της συζήτησης που θα διεξαχθεί. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για να γίνουν τα θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπόθεση της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει ήδη αναλάβει ο Συνασπισμός και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς και Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς στην οποία συμμετέχει.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα θέματα που αφορούν το ρόλο του ελληνικού κοινοβουλίου, πιστεύουμε ότι θα ενεργοποιήσετε τις διαδικασίες που θα το καθιστούν ενεργό παράγοντα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Με εκτίμηση

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου