Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/07/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ρένας Δούρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής πολιτικής, στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα» με το Γιώργο Αυτιά

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, «Καλημέρα», στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής πολιτικής, απαντώντας στο ερώτημα για τις εμπράγματες εγγυήσεις που προωθεί η κυβέρνηση για περαιτέρω δανεισμό της χώρας, τόνισε:

«Δεν είναι λύση. Ακόμη και την Ακρόπολη να πουλούσαμε, πράγμα που δεν έγινε ούτε επί Χαρίλαου Τρικούπη ούτε το 1932 επί Βενιζέλου, όταν η χώρα βρισκόταν ξανά σε δύσκολη κατάσταση και δεν τέθηκε θέμα ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη λοιπόν κι αν κατορθώσουμε να έχουμε πουλήσει ως τις 20 Αυγούστου, που έρχεται ξανά στην Αθήνα η «Τρόικα», δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Και τούτο γιατί το χρέος είναι αναλωθέν κεφάλαιο - δεν γίνεται να πουλήσουμε τα πάντα για να πληρώσουμε ένα χρέος που το 2015 θα έχει φθάσει τα 400 δις!»

Αναφερόμενη στη σημερινή επιδείνωση της κατάστασης η Ρ. Δούρου επισήμανε ότι «όταν πριν από δύο χρόνια κάποιοι μιλούσαμε για την προοπτική επιλεκτικής χρεοκοπίας, μας κατηγορούσαν ως αντιπατριωτικές δυνάμεις και έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Σήμερα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης του επιθετικού προσδιορισμού που θα κάνει να ηχεί καλύτερα στα αυτιά των συνταξιούχων η χρεοκοπία!»

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης και των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, η Ρ. Δούρου παρατήρησε: «Το θέμα δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει, αλλά ότι επιλέγει πλευρά - τους τραπεζίτες και όχι τους πολίτες. Μόλις χθες η ευρωπαία επίτροπος Ρέντινγκ διέρρηξε τα ιμάτιά της για τους κακούς οίκους αξιολόγησης. Αλλά μέσα στην εγκληματική τους συμπεριφορά, αυτές οι εταιρείες λένε και κάποιες αλήθειες. Μπορεί η Moodyʼ s να λειτουργεί εγκληματικά για τους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά λέει ότι η Πορτογαλία, η καλή μαθήτρια που ακολουθεί κατά γράμμα τη συνταγή του Μπαρόζο, καταρρέει!»

Τέλος, η κ. Δούρου αναφερόμενη στη στάση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε: «Ο κ. Σαμαράς, επικεντρώνεται στη φορολογία, όπου έχει δίκιο, αλλά δεν μας λέει ότι όταν επί Καραμανλή η Ν.Δ μείωσε την φορολογία χωρίς να αυξηθούν τα έσοδα. Μας λέει ότι μπορεί να επαναδιαπραγματεύεσαι μόνο το μνημόνιο και όχι το χρέος».

To Γραφείο Τύπου