Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2011

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλεξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Paolo Ferrero, στη Ρώμη

στα πλαίσια της Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) με θέμα την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Τα τρομοκρατικά επιχειρήματα έχουν καταρρεύσει. Η κυβέρνηση με εκβιασμούς πέρασε το Μεσοπρόθεσμο υποτίθεται για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Μία εβδομάδα μετά η χρεοκοπία, όπως και να την χαρακτηρίσουν, είναι προ των πυλών. Ο πρωθυπουργός μιλά για μερική αδυναμία πληρωμών και ο υπουργός Οικονομίας για εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή την υποθήκευση όλης της χώρας. Είναι γνωστό όμως πως η χρεοκοπία δεν θα είναι « επιλεκτική » για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας .

Ταυτόχρονα συμπεριφέρονται ως γιατροί που ζητούν από τον ασθενή να μην προφέρει το όνομα της ασθένειας για να την ξεπεράσει.

Εφʼ όσον η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έφερε τη χρεοκοπία πιο κοντά, η κυβέρνηση οφείλει να το ακυρώσει και να διεκδικήσει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους τώρα.

Η κρίση χτυπά την καρδιά της ευρωζώνης, την Ιταλία που είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης. Το ελληνικό πείραμα εξάγεται στην Ιταλία, και ο Ιταλικός λαός είναι το επόμενο πειραματόζωο. Απευθυνόμαστε λοιπόν στους Ιταλούς και τους λέμε. Εξοργιστείτε. Ξεσηκωθείτε. Για να μην πετύχει το πείραμα τους για να αλλάξει ρότα ολόκληρή η Ευρώπη. 

Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και ευρωπαϊκή. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μεταφορά μεγάλου μέρους στην ΕΚΤ, διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, αναδιανομή του πλούτου, και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ίσο με το 5% του ΑΕΠ χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με παράλληλη έκδοση ευρωομολόγων.

To Γραφείο Τύπου