Skip to main content.
14/07/2011

ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; - του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Η κυβέρνηση απειλεί τον ελληνικό λαό ότι, αν δεν αποδεχθεί μνημόνια και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ακολουθεί η "συντέλεια" της πτώχευσης (ή με διαφορετικά λόγια η συντέλεια της διακοπής αποπληρωμής του χρέους ή της "στάσης πληρωμών").

Η απειλή είναι "λάθος" και ακόμα χειρότερα έχει "λάθος" αποδέκτη!

Η λεγόμενη "πτώχευση" ή η διακοπή αποπληρωμής του χρέους δεν είναι καθόλου χειρότερη από την ατελείωτη μνημονιακή λεηλασία την οποία υφίσταται η χώρα.

Αντίθετα, η "πτώχευση" αντιπροσωπεύει απειλή όχι τόσο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά πρώτα απ' όλα και κυρίως για την τρόικα και συγκεκριμένα για την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ!

Διότι αν η Ελλάδα σταματούσε να αποπληρώνει το χρέος της, η ευρωζώνη, κατά πάσα πιθανότητα, θα εξωθείτο στη διάλυση και οι ΗΠΑ σε ύφεση, με κινδύνους για το ρόλο του δολαρίου!

Επομένως, αντί να απειλεί η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό ότι, χωρίς την τροϊκανή χρηματοδότηση και το συνακόλουθο μνημόνιο θα καταστραφεί με "πτώχευση", θα έπρεπε να ήταν η Ελλάδα που, με όπλο και απειλή την πτώχευσή της, όφειλε να διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.

Μια επαναδιαπραγμάτευση που θα είχε ως στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, του μεγαλύτερου, και ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή του υπολοίπου, πράγματα που συνιστούν όρους για να ανασάνει η ελληνική οικονομία!

Είναι πιθανό, το πιθανότερο, μια τέτοια επαναδιαπραγμάτευση, υπό την απειλή της "πτώχευσης", εφ' όσον διεξήγετο με αποφασιστικό τρόπο, να είχε τελικά θετική έκβαση!

Και αν, παρ' ελπίδα, όμως, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν απέβαινε ευνοϊκό, τότε η διακοπή αποπληρωμής του χρέους, παράλληλα με την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερη από την ατελείωτη και χωρίς προοπτική, μνημονιακή λεηλασία!

Εκείνοι που ταυτίζουν "τρομοκρατικά" τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους με τη συντέλεια, είναι οι ίδιοι που από την Αθήνα τρομοκρατούσαν αναλόγως τον Κυπριακό λαό, με το ενδεχόμενο να αρνηθεί το σχέδιο Ανάν!

Θαυμάστε, που κατέληξαν οι απειλές τους!

*Δημοσιεύτηκε στο www.briefingnews.gr . Αναδημοσίευση από www.iskra.gr