Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/07/2011

Να πάρει θέση, για τις δηλώσεις Νταβούτογλου που αφορούν την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ζητά ο Ν. Χουντής από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ερώτηση Ν. Χουντή προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο

Να τοποθετηθεί δημόσια η ΕΕ, για τις δηλώσεις - όρους που έθεσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, σχετικά με «πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ» ζητά από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα  ο έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του, προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή αφού αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας (κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Επιτρόπου για τη διεύρυνση κ. Fule στην Άγκυρα) ότι «θα παγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις» αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και δεν έχει προηγουμένως «επιλυθεί το Κυπριακό», τονίζει ότι «Είναι σαφές ότι η ανοχή την οποία έχει επιδείξει η ΕΕ στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τους όρους του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, επιτρέπει στον τούρκο υπουργό εξωτερικών να βάζει όρους και προϋποθέσεις στη λειτουργία της ΕΕ.»

Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ζήτησε από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να τοποθετηθούν δημόσια για την ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της ίδιας της ΕΕ, κάτι που θίγει το κύρος και την αξιοπιστία της Ένωσης τονίζοντας ότι «μια τέτοια προκλητική στάση δεν πρέπει να παραμένει σε επίπεδο συστάσεων και  να συζητιέται σε κλειστά γραφεία αλλά να τύχει δημόσιας απάντησης».

To Γραφείο Τύπου