Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/07/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δ.Παπαδημούλη σχετικά με την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του ελληνικού δημόσιου έναντι της Siemens για καταβολή αποζημίωσης και τις νέες εξελίξεις

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του  ελληνικού δημόσιου έναντι της Siemens για καταβολή αποζημίωσης και τις νέες εξελίξεις, επανέφερε το ζήτημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Παμπούκη, το σκάνδαλο της Siemens αποκαλύφθηκε εδώ και πέντε χρόνια με ευθύνη, όχι της Ελληνικής Κυβέρνησης ή της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά ξένων αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.

Μετά από πέντε χρόνια, το λαϊκό αίτημα για ανακάλυψη και τιμωρία των υπευθύνων, για να πάνε οι κλέφτες φυλακή, έχει εξελιχθεί σε ένα μεγαλειώδες φιάσκο. Η κυβερνητική Πλειοψηφία καταλήγει ότι όλο το σκάνδαλο της Siemens ήταν ο Μαρκογιαννάκης και ο Αλογοσκούφης, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι είναι «πράσινο» το σκάνδαλο και τσακώνονται για τα χρώματα. Όλος ο ελληνικός λαός, όμως, μιλά για κουκούλωμα, για φιάσκο.

Υπάρχει, όμως, και το άλλο λαϊκό αίτημα: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα ή ένα μέρος έστω από τα κλεμμένα, κύριε Πρόεδρε. Και στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι δεκαεπτά χώρες έχουν πάρει ήδη πίσω από τη Siemens 1,7 δις.

Τα ερωτήματα που σας θέτω είναι τα εξής: Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, γιατί το δημόσιο ακόμα δεν έχει υπολογίσει το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί; Γιατί δεν έχει κάνει αγωγή αποζημίωσης, για να ζητήσει έστω 1 ευρώ; Πότε θα πάρετε απόφαση; Ο κ. Καστανιδης είπε εδώ: «Έχω έτοιμη την απόφαση για την επιβολή προστίμου προς υπογραφή». Όμως, ούτε αυτό δεν γίνεται.

Η Εξεταστική Επιτροπή, με πρόταση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπολόγισε το ύψος της ζημίας του δημοσίου σε 2 δις. Σας ερωτώ: Έστω και με καθυστέρηση θα πάρετε κάτι πίσω; Είσαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε, παίρνοντας ένα ποσό, πολύ μικρότερο από τα 2 δις, της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ όπως διαβάζω, δηλαδή δέκα φορές παρακάτω απʼ ό,τι ζητούν οι δικοί σας Βουλευτές, και να βολευτείτε;

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευθεί, όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός, ότι θα θέσει και το θέμα της Siemens και τα ονόματα και την επιστροφή κλεμμένων σε πολιτικό επίπεδο και στην κυρία Μέρκελ. Είκοσι μήνες μετά, έχετε να μας πείτε εάν διεκδικήσατε και στο πολιτικό επίπεδο στοιχεία γιʼ αυτό το θέμα και αποζημιώσεις ή θα γίνει και αυτό το θέμα σαν τις γερμανικές αποζημιώσεις;

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Χ. Παμπούκης και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της για να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο ωστόσο παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξ αιτίας της συνθετότητας του ζητήματος. Απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται στη σωστή κατεύθυνση.

Στην δευτερολογία του ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε σκληρή κριτική ως εξής :

«Ανατρίχιασα, κύριε Υπουργέ, ακούγοντας την απάντησή σας. Χρόνια τώρα μιλάτε ως Κυβέρνηση για το μέγα σκάνδαλο της SIEMENS. Και γίνατε Κυβέρνηση εγκαλώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σωστά ότι κουκούλωνε το σκάνδαλο της SIEMENS. Σήμερα, μετά από δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης και μηδενικό πρακτικό αποτέλεσμα στη διαλεύκανση του σκανδάλου, στην τιμωρία των  υπευθύνων και στην επιστροφή έστω μέρους των κλεμμένων, εξαφανίστηκε ο όρος σκάνδαλο από την απάντησή σας. Μιλήσατε πολλές φορές για σύνθετη υπόθεση.

Ξαφνιάστηκα, επίσης, παράξενα, ενοχλήθηκα γιατί πετάξατε στα σκουπίδια, όχι μία δική μου αξιολόγηση, αλλά την αξιολόγηση των δέκα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ο Γιώργος Παπανδρέου όρισε να εκπροσωπήσουν το Κόμμα σας στην Εξεταστική Επιτροπή. Αυτοί μας πρότειναν εκτίμηση ζημίας 2 δισεκατομμυρίων. Και το πετάξατε στα σκουπίδια, έτσι υποτιμώντας το.

Όσο σας άκουγα να μου λέτε με νομικά επιχειρήματα και καλά ελληνικά ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει, ξέρετε τι σκεφτόμουνα; Μία άλλη παροιμία. «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, χίλιες μέρες κοσκινίζει.» Εκεί είσαστε. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί τόσα χρόνια, με ευθύνη και δική σας και των προηγούμενων, το δημόσιο δεν έχει υπολογίσει το ύψος της ζημιάς; Ο ΟΣΕ, η ΤΡΕΝΟΣΕ, τα νοσοκομεία, το κράτος για το C4I; Πώς πάτε στο εδώλιο τον Μαρκογιαννάκη για το C4I με μία πρόταση που λέει, το δημόσιο ζημιώθηκε 250 εκατομμύρια ευρώ περίπου και εσείς δεν έχετε υπολογίσει το ύψος της ζημιάς; Πώς πάτε τον Αλογοσκούφη στο εδώλιο, λέγοντας, το δημόσιο υπέστη μια ζημιά, πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ; Εκατόν οκτώ Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την υπέγραψαν, μόνο η Κυβέρνηση έμεινε απέξω. Δεν μπορεί να έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν είναι να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, να λέτε δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη ζημιά και όταν θέλετε να μετατρέψετε ένα γαλοζοπράσινο σκάνδαλο σε γαλάζιο, να υπολογίζετε το ύψος της ζημιάς και να το προσωποποιείτε σε δύο πρόσωπα. Ποιον πείθετε με αυτά;

Και να σας πω και κάτι ακόμη; Επειδή είστε και νομικός, υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, τελεσίδικη, η οποία στο σκεπτικό της λέει ότι για χρόνια η SIEMENS χρηματοδοτούσε παράνομα τα κομματικά ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ με το 2% του τζίρου. Αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου, περί χρηματοδότησης των κομμάτων και τα κόμματα τα ένοχα, αφού γίνει εξέταση και διαπιστωθεί και από τις ελληνικές αρχές τις αρμόδιες αυτή η παράβαση, τιμωρούνται με περικοπή για όλα τα χρόνια που έπαιρναν παρανόμως λεφτά, κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης.

Μπορείτε να μου πείτε τι κάνατε ως ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση –και η Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα εσάς ερωτώ- για να ψάξετε τους σκελετούς της παράνομης χρηματοδότησης των κομματικών ταμείων; Αντί να πάρετε πίσω από τη SIEMENS τα λεφτά, αντί να ψάξετε το σκέλος «κομματικά ταμεία», αντί να έχει κάτσει, έστω ένας στο εδώλιο, είτε πολιτικός, είτε κρατικός αξιωματούχος -διότι ούτε ο κ. Τσουκάτος έχει κάτσει στο εδώλιο, ούτε ο κ. Σκαρπέλης έχει κάτσει στο εδώλιο, που δεν προστατεύεται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών- ξέρετε τι κάνετε; Πρόσφατα, δώσατε και επιχορήγηση στη SIEMENS. Με απόφαση του ΟΑΕΔ, κύριε Πρόεδρε, πολύ πρόσφατα –της διοίκησης που έχει διορίσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- επιδοτήθηκε η SIEMENS ΕΛΛΑΣ, με το ποσό των 658.000 ευρώ, προς επίρρωση και ενίσχυση των ευαγών και πολύ ωραίων σκοπών της.

Θα μας εξηγήσετε κάποια στιγμή, γιατί στη Νιγηρία είχαν χρόνο να στείλουν κρατικούς αξιωματικούς και πολιτικούς φυλακή και είχαν χρόνο να εισπράξουν και λεφτά, είχαν χρόνο στο Κουβέιτ να εισπράξουν λεφτά, είχαν χρόνο στη Βενεζουέλα να εισπράξουν λεφτά από τη SIEMENS και εμείς ακόμη είμαστε στο «θα» και στο «περίμενε»;

Απαντήσεις, κύριε Παμπούκη. Το γεγονός ότι έρχεστε συχνά και μου λέτε τα ίδια με λίγο διαφορετικές φράσεις, δεν σημαίνει ότι είναι πειστικά.

Στη δευτερολογία του ο Χ.Παμούκης αρκέστηκε να απαντήσει ότι η εκτίμηση της εξεταστικής επιτροπής για το ύψος της ζημιάς του δημοσίου δεν θεμελιώνεται νομικά και προσέθεσε « όλη μας η προσπάθεια είναι να φέρουμε πίσω μέρος της ζημίας γιατί αυτή είναι η απαίτηση ενός ελληνικού λαού, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά.»