Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη δραματική απομείωση των καταθέσεων και το κλίμα πανικού που καλλιεργείται από την κυβέρνηση

Λίγες μέρες πριν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο με τη στήριξη 155 βουλευτών. Η δικαιολογία για την ψήφιση των πιο αντικοινωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί ποτέ από ελληνική κυβέρνηση μεταπολιτευτικά, ήταν «η αποφυγή της χρεωκοπίας». Λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για την χρεωκοπία, χρησιμοποιώντας όλα τα επικοινωνιακά περιτυλίγματα που έχει στο οπλοστάσιο της. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Έπρεπε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει μισθούς και συντάξεις και επιβαρύνει με επιπλέον φόρους τους χαμηλόμισθους, μόνο και μόνο για να καθυστερήσουμε τη χρεωκοπία για λίγες βδομάδες;

Η αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον δεν μπορεί να καλλωπιστεί ούτε να κρυφτεί. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά που έπρεπε να πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι στα πλαίσια της μνημονιακής τους πολιτικής, πλέον οι πολίτες αγωνιούν και για τις καταθέσεις τους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους κόπους ολόκληρης ζωής.

Η κυβερνητική πολιτική οδηγει με μαθηματική ακριβεια στην χρεωκοπία μέσω της εφαρμογής της καταστροφικής συνταγής του μνημονίου, της επιδείνωσης της ύφεσης, της διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, της πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της εκτίναξης της ανεργίας.

Σε αυτήν την καταστροφική και ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική έρχεται να προστεθεί η μαζική εκροή καταθέσεων –σχεδόν 60 δις ευρώ έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες από το 2010 μέχρι σήμερα–, η οποία ενισχύεται και επιταχύνεται από την κοντόφθαλμη «χρεωκοπολογία» της κυβέρνησης. Και λέμε κοντόφθαλμη, διότι προκειμένου να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα η κυβέρνηση δεν διστάζει να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία με κάθε τρόπο, επισείοντας, άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα, ακόμα και το θέμα της ασφάλειας των καταθέσεων.

Απέναντι σε αυτή την ανεύθυνη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο εδώ και τώρα, η διαγραφή ενός μεγαλου μέρους του δημόσιου χρέους η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ώστε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που δημιούργησαν το χρέος, ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο σε δημόσιες επενδύσεις και η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Τα μέτρα αυτά επιβάλλει η κοινή λογική. Η κοινή λογική εκείνων που επιδιώκουν την αποτροπή της χρεωκοπίας, την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των καταθέσεων.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής