Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/07/2011

Ανάπηρος δημοσιογράφος από την ωμή, αστυνομική βία, στις 15 Ιουνίου - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη .

 Ολική κώφωση που τον καθιστά πλέον ανίκανο να συνεχίσει την εργασία του ως δημοσιογράφος, υπέστη ο δημοσιογράφος, Μανώλης Κυπραίος, στις 15 Ιουνίου 2011. Αιτία, η απροκάλυπτη, απαράδεκτη, καταδικαστέα, ωμή αστυνομική βία. Σε απόσταση μικρότερη του μέτρου, χωρίς καμιά αφορμή, χωρίς καμία βίαιη πράξη από πλευράς του Κυπραίου, που είχε δηλώσει την ταυτότητά του και την επαγγελματική ιδιότητά του, άνδρας των ΜΑΤ εκτόξευσε χειροβομβίδα κρότου λάμψης προς το μέρος του, στην οδό Φιλελλήνων, με αποτέλεσμα από τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκλήθηκε, ο Κυπραίος να χάσει προς στιγμή τις αισθήσεις του, να πέσει στο οδόστρωμα και εν συνεχεία και αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών του «Ερυθρού Σταυρού», να σώσουν τα κατεστραμμένα εσωτερικά όργανα των αυτιών του, να απολέσει πλήρως την αίσθηση της ακοής και από τα δύο αυτιά. Είναι ένας ανάπηρος άνθρωπος.

 Είναι ένα ακόμη «μεμονωμένο περιστατικό» αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας κατά πολιτών και επαγγελματικών της ενημέρωσης, που εκθέτει την ΕΛ. ΑΣ. , την φυσική και πολιτική της ηγεσία. Και αυτό γιατί ποτέ δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, με σαφή, ξεκάθαρο και ριζικό τρόπο, ποτέ δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπαίτιοι, ποτέ δεν έχουν τεθεί εκτός του αστυνομικού σώματος, οι αστυνομικοί αυτοί που καταχρώνται την εξουσία που τους έχει αποδώσει η ελληνική Δημοκρατία, οι έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία.

 Επειδή, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας ειδικά σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, εκφράσεις δηλαδή, του λαϊκού και του συνδικαλιστικού κινήματος και των δικαιωμάτων στην απεργία και την συνάθροιση, πρέπει να καταδικάζονται και να τιμωρούνται οι αυτουργοί τους.

 Επειδή, ειδικά η βία εναντίον των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτά τα γεγονότα ουσιαστικά παρεμποδίζει και καταστέλλει την ελευθερία του Τύπου, την ενημέρωση των πολιτών και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

 Επειδή, η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται νέες «ζαρντινιέρες» , συγκάλυψη των ευθυνών και των ενόχων.

 Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.    Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα αναλάβετε προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτού του περιστατικού βίας, που εκθέτει την ΕΛ. ΑΣ.;

2.    Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα αναλάβετε προκειμένου τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στους κόλπους της ΕΛ. ΑΣ. και ειδικά των μονάδων των ΜΑΤ να εκλείψουν άπαξ και διαπαντός;

3.    Με αφορμή το περιστατικό του Μανώλη Κυπραίου, θα ενημερώσετε την ελληνική κοινή γνώμη και το ελληνικό Κοινοβούλιο, ποια η τύχη των κατά καιρούς ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί με αφορμή τα αντίστοιχα περιστατικά αστυνομικής βίας, καθώς και των κατοπινών ενεργειών και πράξεων των αρμόδιων οργάνων της φυσικής, της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ. ΑΣ. αλλά και των δικαστικών αρχών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Μουλόπουλος Βασίλειος

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

Διώτη Ηρώ

Κριτσωτάκης Μιχάλης