Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/07/2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την επίσκεψη της Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον

Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον στη χώρα μας πραγματοποιείται σε μια πολιτικο-οικονομική συγκυρία, όπου η μεθοδευμένη χρεοκοπία της Ελλάδας προμηνύει όλο και πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων.

Η μακροχρόνια ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή αποκτά μεγαλύτερη επικινδυνότητα εάν κανείς λάβει υπόψη τα εξής:

1.      Την ήδη διευρυνόμενη ενεργειακή, οικονομική και στρατιωτική προνομιακή συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ.

2.      Τις γεωστρατηγικές και πολιτικές εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τον αραβικό κόσμο και το ρόλο ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ.

3.      Το μεγάλο ενδιαφέρον του αμερικανικού κεφαλαίου για το «πάρτι» ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας μας σε συνθήκες πτώχευσης και οικονομικής υποτέλειας.

4.      Την αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στα βαλκάνια, τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη συμμετοχή αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών σε πολιτικές συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο, με ταυτόχρονη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.

Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν συναινεί σε διαμορφωμένα νέα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος της ειρήνης, των λαών και των οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους. Αντιτίθεται κατηγορηματικά σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υποδουλώνουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών στη περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε αταλάντευτα για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με την ειρήνη στο κεντρικό της πυρήνα που θα οικοδομεί νέες αλληλέγγυες και ανεξάρτητες αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος του λαού μας και των λαών της περιοχής.

 

To Γραφείο Τύπου