Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/07/2011

Δήλωση του Π. Τριγάζη, σχετικά με την επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον - Να απεμπλακεί η Ελλάδα από την πολιτική του ατλαντισμού

Μιλώντας στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη  του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης τόνισε τα ακόλουθα σχετικά με την επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκε θερμά την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον,  ενώ προ ημερών έχει απαγορεύσει τον απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια του «στολίσκου της ελευθερίας» με προορισμό τη μαρτυρική Γάζα. Η σύγκριση αυτών των διαμετρικά αντίθετων συμπεριφορών είναι εύγλωττη για την ατλαντική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Πολιτικής που οδηγεί στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικά σχέδια, όπως ήδη συμβαίνει στο Αφγανιστάν και τελευταία στη Λιβύη. Από την άλλη, ακυρώνονται ή ακινητοποιούνται δυνατότητες, όπως η αμοιβαία επωφελής  ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι «καλές υπηρεσίες» που υπόσχεται η κυρία Κλίντον στα εθνικά μας θέματα δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανέναν. Αυτό που ενδιαφέρει την αμερικανίδα υπουργό των εξωτερικών  είναι η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η προώθηση των σχεδίων που απορρέουν από το νέο δόγμα της ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο είναι σε ευθεία σύγκρουση με την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο.

Οι ριζικοί επαναπροσδιορισμοί στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας καθίστανται πιο επιτακτικοί σήμερα από τις ίδιες τις εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από σοβαρές διεθνείς ανακατατάξεις και την αυξανόμενη αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στον κόσμο.

Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη –και λόγω της κρίσης- από μια νέα πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό και τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, πολιτική υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας,  διεκδικητική  στην Ευρώπη, ισότιμων συνεργασιών στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, συμμετοχής σε διαδικασίες αποπυρηνικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης.»

To Γραφείο Τύπου