Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/02/2002

Για τη συνέντευξη Λαλιώτη

Ο Πρόεδρος τουΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σήμεραστην Κομοτηνή στην Ημερίδα του Κόμματος γιατο Γ' Κ.Π.Σ., τόνισε:

Για τη συνέντευξη Λαλιώτη

Ο ΣΥΝ έχει προ πολλού διατυπώσει την εκτίμηση ότι τόσο ο δικομματισμός όσο και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και ότι φρενάρουν την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη

Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ έχει με σαφήνεια διακηρύξει τη ριζική αντίθεσή του με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.

Το να ανοίξει σήμερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση που θα θέτει σε αμφισβήτηση τη θεωρία των μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι θετικό για την κυβερνητική κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ..

΄Όμως μια τέτοια συζήτηση δεν αρκεί πια από μόνη της. Μαζί με το μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων πρέπει να αλλάξουν και οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να αποδοκιμάσει και την κυβερνητική πολιτική και τις μεθόδους διακυβέρνησης. Το γεγονός ότι θα γίνουν οι επόμενες εκλογές με τον ίδιο εκλογικό νόμο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του 1996 και του 2000 εν χορώ τα κυβερνητικά στελέχη διατυμπάνιζαν ότι "δεν έχουν λόγο και ρόλο τα μικρά κόμματα", ότι "ο ΣΥΝ είναι ανωμαλία στο δικομματικό σύστημα".

Σήμερα, πριν από τις εκλογές του 2002 και του 2004, όλοι λένε: "λυτρωτικός ο ρόλος της Αριστεράς, σωτήριες οι συμμαχικές κυβερνήσεις".

Δικαιολογημένα επομένως οι πολίτες δυσπιστούν και διερωτώνται μήπως και τότε και τώρα πρόκειται για διαφορετικές πράξεις στο ίδιο έργο.

Διότι εκείνο που βλέπουν είναι στα λόγια αγάπη προς την αριστερά, στην πράξη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην ψήφιση του αναθεωρημένου Συντάγματος, στην απόρριψη του 35ωρου, στην απόρριψη της απλής αναλογικής.

Το εκλογικό σύστημα, που θεσμικά και πολιτικά παράγει παιδεία πολιτικών συνθέσεων και προγραμματικού διαλόγου, ποιότητα και ευθύνη, έλεγχο και αξιοπιστία στην παραγόμενη πολιτική, είναι η απλή αναλογική.

Ο ΣΥΝ προτείνει την απλή αναλογική και την προτείνει όχι για να προκαλέσει ακυβερνησία, αλλά για να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αλλαγή του κυβερνητικού μοντέλου και της κυβερνητικής πολιτικής.

Στις επόμενες εκλογές τα πράγματα είναι καθαρά: Ο ισχύων εκλογικός νόμος δίνει αυτοδυναμίες στο πρώτο κόμμα. Αυτό είναι η πολτιική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν άλλαξε αμέσως μετά το 1996 το νόμο, αποδεχόμενη την προοπτική εναλλαγής με τη Ν.Δ.

Να αλλάξει επιτέλους ο νόμος, για να ισχύει έστω στις μεθεπόμενες η απλή αναλογική.

Σύστημα μονοεδρικών ή δυεδρικών περιφερειών, επί αναλογικότερο δήθεν, είναι απαράδεκτο, γιατί στο όνομα του διπολισμού καταργεί όλα τα άλλα κόμματα.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου