Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2011

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία

Στις 10 Ιουνίου του 2011, ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πανομοιότυπες διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ,  δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ελβετικές αρχές, προκειμένου να υπάρξει ένα ειδικό σύστημα φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες. Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στον τύπο (Capital 2/05/2011) ανέφερε ότι προχωρά στη σύναψη σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων των Ελλήνων. Σε αντίθεση με τις παραπάνω δηλώσεις, η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Eveline Widmer-Schlumpf  σε απάντησή  της, στον ελληνικής καταγωγής Ελβετό βουλευτή κ. Ιωσήφ Ζησιάδη στις 14-06-2011 απεκάλυψε ότι, η Ελλάδα δεν έχει κάνει επί έξι ολόκληρα χρόνια απολύτως τίποτα συγκεκριμένο και αποτελεσματικό για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, η υπουργός στην απάντηση της αναφέρει: «Από το 2005, η Ελβετία επεδίωξε να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο Ελβετικό αίτημα. [….] Με τη συμφωνία σε ένα τροποποιητικό Πρωτόκολλο μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας θα μπορούσε αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου του 2010».

Παρ’ όλα αυτά στο σχετικό πρωτόκολλο, δεν αξιοποιήθηκε  αυτή η διάταξη.

Μετά κι από την 17843/9-6-11 ερώτηση μου σχετικά με το μπλοκάρισμα των ελληνικών λογαριασμών σε Ελβετία, Λουξεμβούργο και Αυστρία.

Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης