Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/02/2002

Απάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση Λαλιώτη

Ο Πρόεδρος τουΣΥΝ, μετά τη συνάντησή του με τοΠροεδρείο της ΠΟΕΣΥ, απαντώντας σεερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε για τηνπρόταση Λαλιώτη

Ολος ο κόσμος ζητάει εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου και αναδιάρθρωση του δημόσιου βίου. Γιατί όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο δημόσιος βίος νοσεί κι ότι το πολιτικό μας σύστημα πάσχει και μπάζει από παντού.

Ο ΣΥΝ, όπως ξέρετε, με συνέπεια και ευθύνη αλλά και με κόστος, επίμονα έχει ως προτεραιότητα τον αγώνα για την αναδιάρθρωση της πολιτικής ζωής, για την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, για την ανασύνθεση της προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Εχουμε επισημάνει κατά καιρούς ότι η κυβερνητική πολιτική καταστρέφει την κοινωνική και πολιτική προοδευτική πλειοψηφία. Εχουμε επισημάνει κατά καιρούς ότι η κυβερνητική πολιτική προσομοιάζει ολοένα και περισσότερο προς την πολιτική της Ν.Δ.

Για μας αποτελεί ικανοποίηση να βλέπουμε ότι αυτό που εδώ και καιρό υποστηρίζαμε εμφανίζονται να το υποστηρίζουν και άλλο. ΄Ότι χρειάζεται δηλαδή αναδιάρθρωση ο δημόσιος βίος της χώρας, ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και από την πλευρά μας αισθάνομαι και αισθήματα θετικά όταν βλέπω απόψεις κυβερνητικών στελεχών που μιλάνε σήμερα για λυτρωτικό ρόλο της Αριστεράς, να αποτελούν απάντηση σε απόψεις κυβερνητικών στελεχών που στις εκλογές του 2000 και του 1996 έλεγαν ότι δεν έχει λόγο και ρόλο ύπαρξης η Αριστερά και ο ΣΥΝ.

Εκείνο που μας απασχολεί είναι να καταστήσουμε σαφές ότι σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΝ ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, γιατί δεν συμφωνεί με αυτή την κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΝ επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του και της δράσης του, ακριβώς γιατί είναι θετική, διακριτή και χρήσιμη η παρουσία της σύγχρονης αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, της ριζοσπαστικής αριστεράς, που είναι δύναμη δημιουργικών παρεμβάσεων και όχι παθητικός αποδέκτης πολιτικών καταστάσεων.

Εμάς μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τούτη την ώρα οι ΄Ελληνες πολίτες, αλλά επιτέλους και σε επίπεδο πνευματικών και πολιτικών ηγεσιών, γίνεται φανερό ότι αποτελέσματα παράγει η πολιτική αρχών. Αποτελέσματα παράγει η συνεπής κοινωνική πολιτική δράση. Αποτελέσματα παράγει η θεωρητική και πολιτική αναζήτηση. Και δεν παράγουν αποτελέσματα μικροτακτικισμοί, κουτοπονηριές, παραγοντισμοί.

Εμείς λοιπόν θα επιμένουμε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού, στην ανάγκη προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβερνντική πολιτική και επιτέλους θα επιμένουμε στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι όρος διαρθρωτικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τεχνική εξασφάλισης ευκαιριακών ή συγκυριακών εκλογικών ποσοστών.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, πηγαίνοντας για τις εκλογές, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε το χρόνο να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το 1996, θέλουμε να καταστεί σαφές ότι ο ΣΥΝ απ΄ αυτές τις θέσεις θα επιδιώξει την προώθηση των απόψεών του. Και για να μην δημιουργούνται συνθήκες εντυπώσεων, θέλω να σας πω το πολύ απλό: Μακάρι και στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. να βρεθούν απόψεις και δυνάμεις που θα σπάσουν αυτό το μοντέλο και το στερεότυπο των κομματικών αυτοδυναμιών, των μονοκομματικών πλειοψηφιών και της δικομματικής πόλωσης. Θα είναι κάτι που θα ωφελήσει το δημόσιο βίο της χώρας. Αυτό όμως είναι υπόθεση που πρέπει να το λύσουν στο εσωτερικό τους και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., που έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τη νοοτροπία της ηγεμονικής αλαζονείας του λεγόμενου πλειοψηφικού, μονοκομματικού κοινοβουλευτισμού.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ ζητάμε από τους πολίτες να σπάσουν αυτό το στερεότυπο γιατί είναι αρνητικό. Ζητάμε και από τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων να σπάσουν αυτό το στερεότυπο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου