Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/07/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ / Επιτροπή Ενέργειας

Μονόπλευρος προσανατολισμός στην υπεράσπιση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην ηλεκτρική ενέργεια από την πρόταση της ΡΑΕ

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απαιτούν ακόμη και ενεργειακό Τειρεσία!

Η συντελούμενη ήδη (αύξηση 30 % τον προηγούμενο χρόνο), αλλά και αναμενόμενη στο μέλλον, παραπέρα αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρείται λόγω της κρίσης και των αυξήσεων στα τιμολόγια, εγείρει ανησυχίες στις ιδιωτικές εταιρίες ενέργειας και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία σπεύδει να προτείνει μέτρα προστασίας τους…

Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα ιδιωτικά κεφάλαια, η ΡΑΕ ξεχνά ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ούτε είναι αποτέλεσμα ενός άκρατου και ανεύθυνου καταναλωτισμού εκ μέρους των πολιτών, ούτε οφείλεται σε κακοπροαίρετους καταναλωτές που δήθεν επιδεικνύουν καταχρηστική συμπεριφορά έναντι των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.  

Αντιθέτως, το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα αντανακλά τις άγριες επιπτώσεις της κρίσης στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των χαμηλοσυνταξιούχων που στερούνται πλέον ομαλής πρόσβασης σε στοιχειώδη αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό και οι δημόσιες μεταφορές.

Η ΡΑΕ στην πρότασή της που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, επικεντρώνεται κυρίως σε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν  τα αίτια και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή φτώχεια.

Η πρόταση περιορισμού της δυνατότητας αλλαγής προμηθευτή επιβεβαιώνει την εκτίμησή ότι η απελευθέρωση της αγοράς παρέχει οφέλη αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πλουσιότερα νοικοκυριά. «Λύσεις» όπως η παροχή εκπτώσεων στους καλοπληρωτές, η χρήση προπληρωμένων μετρητών και η προκαταβολή εγγυήσεων εκ μέρους των φτωχότερων νοικοκυριών είναι κοινωνικά άδικες και επιβαρύνουν δυσανάλογα τις φτωχές και μεσαίες κοινωνικές τάξεις. 

Ακόμη πιο κοινωνικά ανάλγητη είναι η πρόταση εκ μέρους των προμηθευτών ενέργειας για τη δημιουργία Τειρεσία ηλεκτρικού ρεύματος.

Όχι μόνο εκατομμύρια νοικοκυριά σήμερα τρέμουν και μόνο να ανοίξουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας αλλά στο εξής θα υφίστανται μια κατάσταση «ενεργειακού αποκλεισμού» από τις επιχειρήσεις, που θα τους αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ζωτικής σημασίας.Όλα αυτά δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησης της ενέργειας που ολοκληρώνει το υπό συζήτηση αυτές τις μέρες νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

Η ενέργεια δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα. Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των νοικοκυριών, το φωτισμό, τη συντήρηση και την παρασκευή τροφίμων καθώς και την εκτέλεση οικιακών εργασιών, την καθιστούν Δημόσιο Αγαθό ύψιστης σημασίας.

Η ενέργεια, όπως και το νερό και οι άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συνιστούν Δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε επαρκείς ποσότητες, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης και τόπου διαμονής.

To Γραφείο Τύπου