Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2011

Σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΝ για τη σύνοδο κορυφής

Είχαμε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει πως η πολιτική του μνημονίου αποτελεί ένα λάθος δρόμο που εξοντώνει την κοινωνία και οδηγεί στη χρεοκοπία.

Η απάντηση στην κρίση προϋποθέτει πρωτίστως συνολικές πολιτικές αποφάσεις και όχι μια αποσπασματική εφαρμογή  ημίμετρων που θα αφήνουν άθικτο τον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου που μας έφερε έως εδώ, χρεοκοπώντας τη  μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όλες οι λύσεις που προτείνονται, στο βαθμό που δεν επαναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και δεν παρακάμπτουν τις αγορές, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Η  κρίση των δημόσιων χρεών  είναι το αποτέλεσμα  της βαθιάς συστημικής κρίσης  του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της ευρωζώνης.  Kατά συνέπεια, η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί δομικές αλλαγές στην ευρωζώνη, αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, περιορισμό του ρόλου των τραπεζών και των συμφερόντων των κερδοσκοπικών αγορών.

Η κυβέρνηση  ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται  στη  βάση  «κόκκινων γραμμών», όμως η ψήφιση  του μνημονίου  και του μεσοπρόθεσμου  έχει  παραβιάσει και ακυρώσει αυτές τις γραμμές.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν την τεράστια δύναμη που κρύβουν οι αγώνες τους, που αποτελούν τελικά την ελπίδα για μια νέα πορεία της Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου