Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/07/2011

Τοποθέτηση του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής μετά την πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τo σκάνδαλο Siemens, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής μετά την πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens, είπε τα εξής:

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, την ώρα που ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγωνία το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος και με την ανεργία και με την ύφεση και με την ανάπτυξη και με τα βάσανα που τραβάει στην περίφημη Σύνοδο Κορυφής, η Βουλή, την ίδια μέρα, μετά από μία σκόπιμη πολύμηνη καθυστέρηση, συζητά για την υποτιθέμενη κάθαρση στο σκάνδαλο της SIEMENS. Είναι τυχαία αυτή η σύμπτωση; Δεν νομίζω.

Και μην πει κανείς ότι τα δύο θέματα είναι άσχετα, γιατί αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης, αυτό το σύστημα διακυβέρνησης της δικομματικής εναλλαγής, της διαφθοράς, της υποταγής με το αζημίωτο στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των πολυεθνικών είναι που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τον ελληνικό λαό στο πολύχρονο μαρτύριο της μονόπλευρης, σκληρής και άγριας λιτότητας. Άλλοι δημιουργούν τα ελλείμματα και τα χρέη, άλλοι κάνουν τη ζημιά, όπως λένε στα νυκτερινά κέντρα και άλλοι πληρώνουν το λογαριασμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ  για την διαλεύκανση του σκανδάλου και κατηγόρησε τα δύο κόμματα για συγκάλυψη και συμπαιγνία που οδηγεί σε μεγαλοπρεπές φιάσκο:

Βλέποντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ακούγοντας τους ομιλητές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, το συμπέρασμα είναι προφανές. Το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο, γιατί πολύ απλά ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε η SIEMENS, που είναι οι κορυφές αυτού του αμαρτωλού τρίγωνου που δούλεψε για χρόνια σε αυτό το σύστημα της μίζας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, δεν θέλουν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και η SIEMENS συμπράττουν στο κουκούλωμα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και κακόγουστο πολιτικό θέατρο.

Ποια είναι η αλήθεια που προκύπτει και από τις σελίδες του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής; Η αλήθεια είναι ότι είναι μπλεγμένη για χρόνια στο μέγα σκάνδαλο της SIEMENS στην περίοδο που εξετάσαμε, της εικοσαετίας και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και τα κομματικά ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η SIEMENS έδινε μίζες για να παίρνει δουλειές και το πιστοποιεί με απόφαση το Ειρηνοδικείο του Μονάχου που λέει ότι το 2% του τζίρου για τις δουλειές που έπαιρνε η SIEMENS στην Ελλάδα πήγαιναν με «κεκαλυμμένο τρόπο» -εντός εισαγωγικών- στα Κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Το υπόλοιπο 8% που διαπίστωσε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή πήγαινε σε Υπουργούς, Υπουργεία, κρατικούς αξιωματούχους, διοικητές οργανισμών, στελέχη οργανισμών.

Αυτό το μέγα σκάνδαλο που η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι προκάλεσε ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, πάει για κουκούλωμα, για φιάσκο, με απόλυτη συνυπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας!

Πού βρισκόμαστε πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου; Το σκάνδαλο SIEMENS πρώτα απ’ όλα αποκαλύφθηκε όχι με πρωτοβουλία ελληνικών κυβερνήσεων ή της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά με πρωτοβουλία αρχών άλλων χωρών. Αν δεν είχε ξεσπάσει μία διαμάχη συμφερόντων ανάμεσα σε αμερικάνικες και γερμανικές εταιρείες για το πώς θα μοιραστεί η πίτα, δεν θα είχαμε πάρει χαμπάρι, αν εμπιστευόμασταν απλώς τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ελληνική δικαιοσύνη. Ξέσπασε, λοιπόν και αποκαλύφθηκε εκεί, πέντε χρόνια μετά.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που αποδεδειγμένα είναι μπλεγμένοι και οι δύο μέχρι το λαιμό, τσακώνονται για το χρώμα του σκανδάλου. «Πράσινο», λένε οι γαλάζιοι, «γαλάζιο» λένε με τον τρόπο τους οι πράσινοι, όταν ο κόσμος το έχει τούμπανο ότι είναι δικομματικό, δηλαδή και «πράσινο» και «γαλάζιο» και «γαλάζιο» και «πράσινο», για να μην αδικήσω κανέναν στη σειρά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στηλίτευσε την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια και την υποκρισία που επικρατούν στην υπόθεση Siemens και απαξιώνουν συστηματικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την Δικαιοσύνη με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,προκαλώντας το κοινό αίσθημα:

Η δε SIEMENS μας δουλεύει ψιλό γαζί. Χρόνια ολόκληρα παρίστανε ότι θέλει να συνεργαστεί, έκλεισε τις υποθέσεις της, πλήρωσε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις γι’ αυτό το σκάνδαλο σε δεκαεπτά χώρες και στην Ελλάδα, αφού είδε ότι πέντε χρόνια μετά, το κράτος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καν υπολογίσει τη ζημία, δεν έχει καν κάνει αγωγή –όχι απλώς δεν έχει πάρει ένα ευρώ, αλλά ούτε καν έχει ζητήσει ένα ευρώ- ήρθε προχθές και ανακοίνωσε στην Κυβέρνηση ότι θα μας κάνει και αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου! Δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεββάτι!

Όμως, βρίσκουν και τα κάνουν! Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς μασκαράς δεν έχει κάτσει στο εδώλιο! Και δεν μιλώ μόνο για τους πρώην Υπουργούς που είναι θωρακισμένοι με την ατιμωρησία που προβλέπει το Σύνταγμα στο γνωστό άρθρο 86, αλλά μιλώ και για τους υπόλοιπους που δεν είναι θωρακισμένοι απ’ αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη και που κανείς δεν έχει κάτσει στο εδώλιο! Ούτε ο κ. Σκαρπέλης ούτε ο κ. Τσουκάτος ούτε κανείς!

Πού οφείλεται αυτή αποθράσυνση της SIEMENS; Οφείλεται στο ότι οι κρίσιμοι παράγοντες του σκανδάλου δεν διέφυγαν, αλλά φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Μιλάμε για τον κ. Καραβέλα και τον κ. Χριστοφοράκο επί Νέας Δημοκρατίας και για τον κ. Γιουνγκ επί ΠΑΣΟΚ. Έκλεισαν τις υποθέσεις τους με έναν συμβιβασμό με τη SIEMENS, υπέγραψαν το σύμφωνο εμπιστευτικότητας, έπεσαν στα μαλακά, η SIEMENS πήρε πίσω και λεφτά απ’ αυτούς και εδώ ορισμένοι παριστάνουν ότι θέλουν να λάμψει η αλήθεια!

Να σας πω την εμπειρία μου από χίλιες ώρες συνεδρίαση στην Εξεταστική Επιτροπή επί έντεκα μήνες. Από την Αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρέλασε η βρώμα του σκανδάλου, αλλά όχι η αλήθεια! Είδαμε ένα σύστημα εξουσίας που βρωμάει από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Βολικές κυβερνήσεις, πρόθυμοι και λαδιάρηδες Υπουργοί που κάνουν, όμως, τις δουλειές τους με μεσάζοντες που τα παίρνουν σε σακούλες και σε βαλίτσες! Και δεν μπορούν να βρεθούν τα ίχνη!

Μιλάμε για μία διαβρωμένη και δουλική διοίκηση, μία αναποτελεσματική και συχνότατα χειραγωγούμενη δικαιοσύνη και ένα δικομματικό σύστημα στο ρόλο του νονού με το αζημίωτο που παίρνει και για τα κομματικά ταμεία, πέρα από τα πρόσωπα! Υπάρχει και ένας στρατός από ενδιάμεσους και λαμόγια –αυτοί που βρέθηκαν με τα λεφτά- οι οποίοι είναι κιμπάρηδες, παίρνουν πολλά λεφτά και τα δίνουν σε κάποιον άλλο και ποτέ δεν ζητούν απόδειξη, εμπιστεύονται το λόγο του, δεν θυμούνται τίποτα, ξεχνούν, ανακαλούν τις καταθέσεις τους, κλπ.

Υπάρχει και μια προκλητική ατιμωρησία! Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί αυτή η Βουλή να ψηφίζει νόμους που κόβουν άγρια μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, που καταδικάζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη βία της ανέχειας και της ανεργίας, στην απελπισία ενός μέλλοντος που θα είναι πολύ χειρότερο από το παρόν, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, όταν δεν μπορούν να βάλουν κάποιους κλέφτες φυλακή, όταν δεν μπορούν έστω να στιγματίσουν ορισμένους ότι τα πήραν, ακόμα και αν οι νόμοι τους προστατεύουν!

Από καρδιάς σας λέω ότι ούτε η Προκαταρκτική Επιτροπή, αν συσταθεί τελικά και δεν ναυαγήσει μετά την παρεμβολή του Δικαστικού Συμβουλίου –που είναι καινούργια πατέντα- θα βγάλει άκρη, γιατί δεν θέλουν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει η κάθαρση! Αν ήθελαν να προχωρήσει η κάθαρση, θα την επιχειρούσαν τουλάχιστον στο κομμάτι της κομματικής κάθαρσης! Θα έψαχναν τους σκελετούς στα ντουλάπια των κομματικών τους ταμείων!

Το περίφημο «θα ματώσουμε» που έλεγαν από κοινού και ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου, το περίφημο αίμα που υπόσχονταν, ήταν τοματοπελτές σαν και αυτόν που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στα γουέστερν σπαγγέτι, διότι νοιώθουν τη σιγουριά ότι η SIEMENS δεν θα καρφώσει τους πολλούς, τους μεγάλους, τους έξυπνους που πήραν τα πολλά λεφτά, γιατί έχουν ψηφίσει από κοινού έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης Υπουργών στηριγμένο σε μία συνταγματική διάταξη, γιατί η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε με καθυστέρηση πολλών ετών και στο μεταξύ οι επιτήδειοι και οι μεγάλοι σε συνεργασία έσβησαν τα ίχνη, γιατί τα τρία πουλάκια είχαν φυγαδευτεί, γιατί η υπόθεση στη Γερμανία έχει ήδη κλείσει!

Υπάρχει μία αρνητική παράδοση των εξεταστικών επιτροπών να βλέπει η εκάστοτε πλειοψηφία τα πράγματα με χρωματιστά γυαλιά. Των άλλων είναι καρύδια και ακούγονται, τα δικά της είναι σύκα και δεν ακούγονται. Η Εξεταστική Επιτροπή έμεινε χωρίς βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές. Ψάχναμε να ζητήσουμε βοήθεια και μας έλεγαν «δεν μπορούμε», «δεν προλαβαίνουμε», «έχουμε κι άλλες δουλειές». Η στάση της δικαιοσύνης δεν ήταν υποβοηθητική, αλλά συγκαλυπτική!

Και φθάσαμε στη σημερινή θλιβερή, αποκρουστική και γελοία κοκορομαχία των δύο συνενόχων! Για το ΠΑΣΟΚ και την πρότασή του, τελικά όλο το σκάνδαλο της SIEMENS είναι ο Αλογοσκούφης και ο Μαρκογιαννάκης; Διότι μόνο γι’ αυτούς τους δύο προτείνετε περαιτέρω εξέταση με ενδεχόμενο τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Πώς έχετε καταφέρει, κύριοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –την πρόταση την υπογράφουν εκατόν οκτώ Βουλευτές, δηλαδή όλοι πλην των κυβερνώντων, πλην των μελών της Κυβέρνησης- να έχετε αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ, δηλαδή να μην έχετε υπολογίσει ακόμα στην πρότασή σας πόση ήταν η συνολική ζημία του Δημοσίου από το σκάνδαλο της SIEMENS, αλλά να έχετε υπολογίσει με ακρίβεια ενός ευρώ ότι η ζημία που προκάλεσε ο Μαρκογιαννάκης είναι 250.872.000 ευρώ και ο Αλογοσκούφης 245 εκατομμύρια ευρώ; Πώς μπορείτε και προσδιορίζετε τη ζημιά με ακρίβεια ενός ευρώ στο μέρος και είστε ανίκανοι να προσδιορίσετε τη ζημιά στο όλον;

Γιατί καθυστερήσατε έξι μήνες να φέρετε την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής από τον Ιανουάριο, στον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να δίνετε προθεσμία δεκαπέντε ημερών στους δικαστές να εξετάσουν το φάκελο της υπόθεσης;

Γιατί δεν έχει κάτσει κανείς, όχι μόνο στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στα δικά σας χρόνια, στο εδώλιο; Φέρνει ο καινούργιος Υπουργός Δικαιοσύνης την επιτάχυνση –λέει- αυτών των διαδικασιών. Και μ’ αυτό ξεμπερδέψαμε;

Γιατί δεν έχει κληθεί να κάτσει στο εδώλιο γι’ αυτήν την υπόθεση ο κ. Σκαρπέλης, ο γνωστός και ως «Franz» ή ως «Γκρομίκο» του Ο.Τ.Ε., ο οποίος έχει βρεθεί με λογαριασμό πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ στο πρόσωπό του; Όλες οι διοικήσεις του Ο.Τ.Ε. άλλαζαν, πλην του κ. Σκαρπέλη.

Γιατί δεν έχει κάτσει στο εδώλιο ο κ. Τσουκάτος, που στο κάτω-κάτω ομολόγησε κάτι το οποίο είναι παράνομο;

Και όσον αφορά και τη Νέα Δημοκρατία, αν είναι μόνο «πράσινο», κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, το σκάνδαλο, τότε γιατί αρνιόσασταν επί χρόνια, όταν ήσασταν εσείς Πλειοψηφία, να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή; Γιατί φτάνατε στο σημείο να κάνετε, εσείς η Πλειοψηφία, «σκασιαρχείο» από την Ολομέλεια για να μη συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή; Γιατί κλείσατε τη Βουλή για να υπάρξει παραγραφή για την προηγούμενη δικαστική περίοδο; Τι λέτε για το «μαύρο χρήμα» που έρευσε επί των ημερών σας; Τι λέτε για την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου που λέει ότι και Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν τη μίζα του 2%;

Η μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ θυμίζει –εγώ θα πω μια άλλη παροιμία, μια άλλη έκφραση, συμπληρωματική σ’ αυτή που είπε ο φίλος μου Θανάσης Παφίλης- το γνωστό «οι επτά Ευαγγελιστές ήταν πέντε, εκ των οποίων δύο οι σπουδαιότεροι, ο Μάρκος».

Πετάξατε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής στα σκουπίδια. Είστε ο Μάγος Χουντίνι! Κάνατε τους δώδεκα, δύο!

Και όσον αφορά τον κ. Τσοχατζόπουλο, χρησιμοποιείτε κυνικά δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» ο κ. Τσοχατζόπουλος για τα υποβρύχια παραπέμπεται σε Προκαταρκτική, αλλά για τη SIEMENS στην Τακτική Δικαιοσύνη. Μα, αυτά είναι καραγκιοζιλίκια! Καραγκιοζιλίκια! Δεν ντρέπεστε;

Εγώ λέω στον κόσμο να μην τσιμπήσει από τον καυγά ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, γιατί μυρίζομαι ότι έχει γίνει «κομπρεμί» και σ’ αυτό.

Και προβλέπω ότι το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο φτιάχτηκε στο μεταξύ για να φιλτράρει και να ελέγξει αυτό που θα ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής, θα πει ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον κ. Αλογοσκούφη και έτσι «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Μακάρι να διαψευστώ!

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, θα ήθελα για δύο ακόμα λεπτά την ανοχή σας.

Το σκάνδαλο της SIEMENS μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε κι άλλα πράγματα, όπως την περίφημη Ατζέντα Χριστοφοράκου, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ονόματα, το μισό ΠΑΣΟΚ και η μισή Νέα Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει αναγκαστικά κάτι; Όχι, γιατί δεν έγινε καμμιά προσπάθεια να συσχετιστούν τα ραντεβού, οι επικοινωνίες και οι ατζέντες με τις συμβάσεις και τη ροή των χρημάτων. Και έτσι, όλοι οχυρώθηκαν πίσω από τις κοινωνικές σχέσεις. Δεν έχω κάτι για να αντικρούσω αυτό το επιχείρημα. Απλώς θέλω να πω ότι είμαι υπερήφανος, γιατί μέσα σ’ αυτά τα εκατοντάδες ονόματα δεν ήταν κανένα όνομα από την Αριστερά.

Το σκάνδαλο SIEMENS ήταν και τα κουζινικά και οι συσκευές κλπ. Όμως, αυτά είναι η ευτέλεια της πολιτικής και όχι η ουσία του σκανδάλου. Και συχνά στην Εξεταστική Επιτροπή έγινε προσπάθεια να στραφούμε σ’ αυτά, για να φύγουμε από τις μίζες και τις μεγάλες συμβάσεις. Τι βρήκαμε στο τέλος; Αυτούς που «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη», δηλαδή ο Μαντέλης και ο Τσουκάτος. Και το τραγικό είναι ότι κάποιους από αυτούς, όπως τον κουμπάρο του κ. Μαντέλη, η δικαιοσύνη δεν τους είχε καλέσει καν ως μάρτυρες.

Έτσι, αυτοί που πήραν τα πολλά λεφτά με τις μεγάλες μίζες -και τους οποίους ξέρουν και στη SIEMENS και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία- μας βγάζουν τη γλώσσα.

Θα καταθέσω προτάσεις για το τι μπορεί να αλλάξει σ’ αυτόν τον έρημο τον τόπο, γιατί δεν έχω χρόνο. Τα κατέθεσα και στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί της Κυβέρνησης να τα κάνει πράξη.

Καταλήγω λέγοντας τα εξής. Εμείς θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία. Δεν θα το κάνουμε σκασιαρχείο, όπως κάποιοι που είναι μαθημένοι να φεύγουν από τη Βουλή για να μην παίρνουν τις ευθύνες τους. Θα ψηφίσουμε με γνώμονα τη συνείδησή μας και αυτά που βρήκαμε.

Εγώ προσωπικά και με βάση τη δική μου συνείδηση, θα εκφράσω και με την ψήφο μου μια στάση: Όχι στο δικομματικό φιάσκο, όχι στο κουκούλωμα, όχι στην ατιμωρησία, όχι στο συμψηφισμό, όχι στη μεθόδευση και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

To Γραφείο Τύπου
κο