Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/07/2011

Ανακοίνωση του τμήματος παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με το νομοσχέδιο για τριτοβάθμια

Η κυβέρνηση νομοθετεί στα κρυφά. Έχει χάσει πια κάθε στήριγμα στην κοινωνία και τον κόσμο της εκπαίδευσης, γι΄αυτό και το Υπουργείο Παιδείας  21 Ιουλίου,  με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ουσιαστικά κλειστά, λίγα εικοσιτετράωρα  πριν την σύνοδο των πρυτάνεων, καταθέτει στη βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αγνοεί τους πάντες, τις αποφάσεις των συνόδων των πρυτάνεων, τις συγκλήτους, τις κοσμητείες, τα τμήματα, τους συλλόγους των διδασκόντων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο κάνοντας πια σαφές σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση μόνο αυταρχικά  μπορεί να κυβερνήσει και να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας και εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι η χαριστική βολή στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Η δημοκρατική αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου θεωρείται βάρος και αναχρονισμός, και αντικαθίσταται από ένα ολιγαρχικού χαρακτήρα όργανο που θα τελεί κάτω από τον ασφυκτικό κρατικό και επιχειρηματικό έλεγχο, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος δημοκρατίας στα ΑΕΙ.

• Οι ρυθμίσεις του είναι αντιακαδημαϊκες καθώς η ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση αντικαθίσταται από την κατάρτιση, μέσα από ταχύρυθμα προγράμματα τριετούς και διετούς προπτυχιακής φοίτησης.

• Αναιρεί τον δωρεαν χαρακτήρα της ανωτατης εκπαίδευσης, θεσμοθετούνται για πρώτη φορά με νόμο τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, καταργείται η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

• Καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της έρευνας

Εισάγει μια αγοραία αντίληψη για την εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας τα Πανεπιστήμια ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Επι της ουσίας θεσμοθετείται  ένα κατ΄επίφαση πανεπιστήμιο, που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο.

Μπροστά μας είναι μια ιστορική μάχη, ίσως η πιο μεγάλη που έχει δώσει το Πανεπιστημιακό κίνημα.

Ο Συνασπισμός θα βρεθεί δίπλα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τους διδάσκοντες, το διοικητικό και ερευνητικό προσωπικό, τους φοιτητές και σπουδαστές στην προσπάθεια να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, για να ηττηθεί η πολιτική του Μνημονίου σε παιδεία και κοινωνία.

Θα συνεχίζει να παλεύει για μια καλύτερη παιδεία δημόσια, δωρεάν, για όλους και όλες, για ένα Πανεπιστημιο, χώρο δημιουργίας, έρευνας και αναζήτησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της νεολαίας.

Θα συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική της που είναι επικίνδυνη και καταστροφική για την δημόσια Παιδεία.

Τμήμα Παιδείας