Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/07/2011

Αποχαιρετισμός στον Μιχάλη Κακογιάννη

Αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον διάσημο Κύπριο σκηνοθέτη, τον πρωτοπόρο του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Κοσμοπολίτης και πολυτάλαντος, βραβευμένος διεθνώς δημιουργός σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Όπως έγραψε στην βιογραφία του: «δημιούργησε ως πλάνητας με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητα» και με βαθιά αίσθηση της ελευθερίας την οποία υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γραμμές της ελληνικής εκπομπής στο BBC και αργότερα στη διάρκεια της δικτατορίας, μαζί με την Μελίνα στον αντιδικτατορικό αγώνα. Εξάλλου, σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ο Κακογιάννης δεν είχε έρθει στην Ελλάδα και ήταν από τους πρώτους που την 21η Απριλίου του 1967 έκανε δηλώσεις στα γαλλικά ραδιόφωνα εναντίον της Χούντας

 Το «Κυριακάτικο Ξύπνημα», η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό. Παρόλη τη διεθνή επιτυχία και αναγνώριση ο βραβευμένος σκηνοθέτης, αρνήθηκε μια καριέρα αποκλειστικά Χολιγουντιανή για έναν κινηματογράφο και μια πορεία στο θέατρο προσανατολισμένα στην ποιότητα. Μάλιστα μόλις είχε σκηνοθετήσει  τον «Οιδίποδα Τύραννο» για το Εθνικό Θέατρο της Ιρλανδίας, όταν έμαθε για την εισβολή στην Κύπρο. Σκηνοθέτησε  το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αττίλας 1974» με μια μοναδική ματιά. 

Ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε για την προσφορά του με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα,  Κύπρο και εξωτερικό. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College, και επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μια λαμπερή και δημιουργική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, μέχρι τον φωτισμό της ακρόπολης και το κοινωφελές ίδρυμα για τη μελέτη και διάδοση των δύο τεχνών είναι η παρακαταθήκη, που ο Μιχάλης Κακογιάννης άφησε δημιουργώντας με πάθος.

Τμήμα Πολιτισμού