Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2011

Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με το «Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η βουλευτής Ηρώ Διώτη, συναντήθηκαν σήμερα με εκπροσώπους του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, που αποτελείται από Δήμους στις περιοχές των οποίων υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας από εργοστάσια της Δ.Ε.Η. όπως οι Δήμοι Αμυνταίου, Φλώρινας, Κοζάνης, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης.

Μετά το τέλος της συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας, Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι μεγαλύτερο έγκλημα, ακόμα και από το μνημόνιο, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα είναι εφιαλτική για εκατομμύρια καταναλωτές και ειδικότερα για τις περιοχές εκείνες των Ενεργειακών Δήμων και τους κατοίκους αυτών των περιοχών όπου έχουν συμβάλει, εδώ και δεκαετίες δίνοντας τον ενεργειακό τους πλούτο καταθέτοντας την ίδια την  ποιότητα ζωής τους, προκειμένου το κοινωνικό σύνολο να έχει την δυνατότητα ενεργειακής επάρκειας.

Και όμως, με την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης βλέπουμε ότι αυτή η επιβάρυνση που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι των ενεργειακών περιοχών, δεν θα βρει καμιά ανταπόδοση. Και όχι μονάχα αυτό, αλλά και 600.000 στρέμματα περίπου που ανήκουν στην ΔΕΗ, θα περάσουν σε ιδιώτες με τον άμεσο κίνδυνο αυτοί να μην ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να επιστραφούν στους δήμους και να αποκατασταθούν. Αν αυτό συμβεί, η χώρα μας θα αποκτήσει ίσως το μεγαλύτερο τσιφλίκι των Βαλκανίων.

Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει ένα κοινό μέτωπο εργαζόμενων στη ΔΕΗ, καταναλωτών και των πολιτών αυτών των περιοχών και των δημάρχων μαζί, προκειμένου να αποτραπεί ένα μεγάλο έγκλημα, ένα έγκλημα εθνικής σημασίας, όπως αυτό της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας.

Ιωσηφίδης Μάκης, Δήμαρχος Αμυνταίου, Πρόεδρος Ενεργειακών Δήμων: Σήμερα επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Τσίπρα για να τον ενημερώσουμε για τα θέματα που απασχολούν το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων. Όπως γνωρίζετε στο μάτι του κυκλώνα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ που υπάρχουν θέματα διαχρονικά που δεν έχουν υλοποιηθεί και προσπαθούμε πριν προκύψει οτιδήποτε να ενημερώσουμε τους αρχηγούς των κομμάτων για το τι πρόκειται να κάνουν οι ενεργειακοί δήμοι.

Εμείς διεκδικούμε μια σειρά από πράγματα προκειμένου να προασπίσουμε τα δικαιώματα που μας έχουν αδικήσει κατάφωρα μια σειρά ετών οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πολιτεία δεν αναγνώρισε τις υποχρεώσεις της και καταθέτουμε σήμερα την άποψη όλων των δημάρχων  των ενεργειακών δήμων που είναι ομόφωνη ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματά μας. Θα διεκδικήσουμε και θα αγωνιστούμε με όλες τις μορφές αγώνων και εθνικά και ευρωπαϊκά.

Ο πρόεδρος, μας υποσχέθηκε ότι θα είναι στο πλευρό μας, θα συμπαρασταθεί στον αγώνα μας και αυτό είναι το ευχάριστο γιατί ζητούμε πραγματικά συμμάχους σε αυτήν την προσπάθειά μας γιατί αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώριο άλλης ανοχής.

Τάκης Μπούρας, Δήμαρχος Μεγαλόπολης, αντιπρόεδρος Ενεργειακών Δήμων: Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του που μας δέχτηκαν και θέσαμε τα μεγάλα προβλήματα στα θέματα της ενέργειας της Ελλάδας και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας,  Κοζάνη - Φλώρινα και στο νότιο, τη Μεγαλόπολη.

Όντως, θέλω να πιστεύω ότι έχουμε κοινές απόψεις για την πορεία του τόπου μας, σίγουρα το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι πρωτεύον για την εθνική οικονομία και την πατρίδα μας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί γιατί θα συσσωρεύσει πολλά δεινά για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες, και μαχόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους να αποτραπεί.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν ενεργειακοί δήμοι και σαν περιοχές είναι πολλά, ποικίλα, συμφωνήσαμε στα περισσότερα, στο σύνολο μάλλον με τον πρόεδρο, θα τον έχουμε αρωγό και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε η αντιμετώπιση των προβλημάτων με αυτό το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, μπορεί να βοηθήσει να βγούμε από την κρίση αλλά κυρίως να πολεμήσουμε αυτούς τους κινδύνους που έρχονται έξω από μας και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και να δρομολογήσουμε όλοι μαζί ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας.

To Γραφείο Τύπου