Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2011

Δελτίο τύπου της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη σχετικά με την απάντηση Σκανδαλίδη για χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων

Απάντηση Σκανδαλίδη για τη δραστική ουσία Glyphosate

Η. Διώτη: Να απαντήσει επί της ουσίας το Υπουργείο για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Απάντηση, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με την απόσυρση ζιζανιοκτόνων με κύρια δραστική ουσία το glyphosate, έδωσε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης. Σε αυτή αναφέρει:

«Η συγκεκριμένη δραστική ουσία καταχωρήθηκε στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 91/414 “σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά” με την οδηγία 2001/99/ΕΚ. Με την οδηγία 2010/77/ΕΚ δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της καταχώρησης για μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το glyphosate. Στην αναφερόμενη στην ερώτηση επιστημονική έκθεση, έχει αξιολογήσει η Αρμόδια Αρχή της Γερμανίας ως κράτος μέλος εισηγητής για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, μέσα στο πλαίσιο της οδηγίας 91/414. Η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στη συνοπτική έκθεση της σύσκεψης του Νοεμβρίου 2010 της “Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων-Τομέας Γεωργικών Φαρμάκων-Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων-Νομοθεσία”, περίληψη της προαναφερθείσας αξιολόγησης, για την οποία συμφώνησαν όλα τα Κράτη Μέλη και η οποία ακροθιγώς αναφέρει:

1. Αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε έμβρυα όρνιθας και βατράχου που εκτέθηκαν στη δραστική ουσία μέσω εναίσιμης οδού,

2. Οι Γερμανικές Αρμόδιες Αρχές θεωρούν την εν λόγω μεθοδολογία τεχνητή και πολύ διαφορετική από την αναμενόμενη έκθεση μέσω αγροτικής χρήσης, ενώ υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate, τα αποτελέσματα των οποίων συνάδουν και με την απουσία επιδημιολογικής συσχέτισης αρνητικών επιπτώσεων,

3. Όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν με την αξιολόγηση της Γερμανίας

4. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει αξιόπιστη βάση για κατάργηση ή περιορισμό της χρήσης του glyphosate ως δραστικής ουσίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργού, η βουλευτής Λάρισας Η. Διώτη, ανέφερε τα εξής:

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο κ. Σκανδαλίδης και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αντιλήφθηκαν την ερώτηση και σε ποια επιστημονική έρευνα αναφερόμαστε, ή εάν σκόπιμα παραπλανεί την κοινή γνώμη. Η έκθεση που αναφέρει είναι του 2010, ενώ η επιστημονική έκθεση με τίτλο "Roundup και συγγενείς ανωμαλίες σε βρέφη: Κρατούνται οι πολίτες στο σκοτάδι;" γνωστοποιήθηκε μόλις φέτος τον Ιούνιο (2011). Άρα είναι λογικά αδύνατον η οποιαδήποτε επιτροπή να αξιολόγησε μία μη υφιστάμενη ακόμη επιστημονική έκθεση. Το ότι “υπάρχει πλήρες πακέτο σχετικών υποστηρικτικών μελετών για το glyphosate”, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά εάν ήταν μελέτες σε «διατεταγμένη υπηρεσία» στήριξης ή ανεξάρτητες, δεν μπορεί να καθησυχάζει όσους εγείρουν ερωτήματα για τη βλαπτικότητα της δραστικής ουσίας glyphosate. Άλλωστε, είχαμε αναφέρει στην ερώτησή μας, ότι στο παρελθόν, η πρώτη σε πωλήσεις εταιρία παρασκευής αντίστοιχων φυτοφαρμάκων και 2 ερευνητικά εργαστήρια έχουν καταδικαστεί για μαγείρεμα αποτελεσμάτων σχετικά με το glyphosate. Ο Υπουργός επέλεξε να μην καταστήσει σαφές εάν υπάρχει έστω και μία σκέψη απόσυρσης των σκευασμάτων που περιέχουν την εν λόγω δραστική ουσία, ούτε να αναφέρει εάν συμμορφώθηκαν με σχετική Υπουργική Απόφαση οι κάτοχοι των εγκρίσεων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που την περιέχουν ως κύρια δραστική ουσία και τι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τυχόν παραβάτες.

Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η διατροφική επάρκεια και η ασφαλής σίτιση των πληθυσμών παγκοσμίως, με διάφορα σκάνδαλα (e-coli) να βρίσκονται εν εξελίξει, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το ΥΠΑΑΤ να μην έχει θέσει σε εγρήγορση όλους τους μηχανισμούς του, ώστε να εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία των πολιτών-καταναλωτών της χώρας μας».

 

To Γραφείο Τύπου