Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/02/2002

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Εξέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του ΣΥΝ για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

Αισθάνομαι ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τον ΣΥΝ για την κριτική που κάνει τόσο στις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος όσο και στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Θεωρώ ότι είναι ακατανόητη και επιζήμια η πόλωση η οποία διαμορφώνεται, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία πόλωση η οποία αποπροσανατολίζει την προσοχή του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα που είναι ανοιχτά και βράζουν στο εσωτερικό της κοινωνίας. Μία πόλωση η οποία ίσως επιδιώκεται για να συγκαλύψει τις όμοιες πολιτικές που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η διάβρωση και η διαφθορά, αδυναμία του πολιτικού συστήματος απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών. Εάν δεν αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, όλα τα άλλα θα είναι χωρίς αξία. Θα είναι μία ακατάσχετη συζήτηση γύρω από το πρόβλημα, χωρίς το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά δεν παύουν να ταλαιπωρούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Κι εδώ είναι που χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Αν, λόγου χάριν, δοθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα είναι μια ακόμα κοινωνική αναστάτωση, θα είναι ένα κοινωνικό έγκλημα, που μπροστά του θα έχουν πολύ μικρότερη σημασία όλα αυτά τα φρούτα της διαφθοράς και της διάβρωσης τα οποία κάθε τόσο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Είναι μία περίοδος όπου όλα έχουν έρθει στην επιφάνεια. Και που μπροστά σε αυτά τα προβλήματα δοκιμάζεται η ποιότητα, το περιεχόμενο και η ουσία της δημοκρατίας μας. Δοκιμάζεται η ποιότητα, η ουσία και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος για να έχει και ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική συνοχή για όλους.

Για την ερώτηση του ΣΥΝ στη Βουλή

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ερωτήματα τα οποία έχω διατυπώσει εκ μέρους του ΣΥΝ πιστεύω ότι είναι αμείλικτα. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μαύρου χρήματος. Χρειάζεται ότι υπάρχει τούτη την ώρα ανοιχτό να ερευνηθεί. Η δικαιοσύνη να κάνει καλά τη δουλειά της για όλους. Αλλά και η κυβέρνηση να κάνει εξίσου καλά τη δουλειά της, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του μαύρου πολιτικού χρήματος ως πρόβλημα ουσίας, ως πρόβλημα ζωής για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για την πολιτική ζωή.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: -Συμμερίζεται τις ανησυχίες σας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις απόψεις μου. Ο κύριος Πρόεδρος είναι εκείνος ο οποίος εκπληρώνει την θεσμική του αποστολή με άψογο τρόπο, έτσι ώστε και εγώ εκ μέρους του ΣΥΝ να αισθάνομαι ότι υπάρχει σημείο αναφοράς όταν επισκέπτομαι τον κύριο Πρόεδρο, γιατί δεν θέλω κανείς πολίτης σ΄ αυτή τη χώρα ότι δεν ξέρει από πού να πιαστεί και πού να πατήσει. Υπάρχουν στηρίγματα και υπάρχουν και δυνάμεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: -Οι δικαστικές διώξεις... μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ανοιχτές πλευρές της οικονομικής ζωής και κινδυνολογεί ότι τέτοιες πλευρές ανοιχτές της οικονομικής ζωής μπορεί να προκαλούν κρίση, είναι ένα πολιτικό σύστημα αδύναμο. Νομίζω λοιπόν ότι όλα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εκείνο που χρειάζεται είναι από την πλευρά της κυβέρνησης όχι στάση Πόντιου Πιλάτου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου