Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/07/2011

Συνέντευξη του γραμμετέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στο Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (στον Κ.Σαββόπουλο)

• Έχουμε μια κυβέρνηση συνεχώς πανηγυρίζουσα. Πανηγύριζε πέρυσι όταν ψήφιζε το μνημόνιο και υποσχόταν στον ελληνικό λαό και στο κεφάλαιο κατά κύριο λόγο ότι θα μπούμε στις αγορές το τέλος του 2012, πανηγύριζε στις 29 Ιούνη με το μεσοπρόθεσμο και έλεγε ότι θα μπούμε στις αγορές το 2015, πανηγυρίζει και τώρα μετά τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης, που λένε ότι θα βγούμε στις αγορές το 2040.

• Η ουσία όλων αυτών των αποφάσεων είναι νέα βάρη στην ελληνική κοινωνία, νέα κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, προσπάθεια να γυρίσει η Ευρώπη 100 χρόνια πίσω, κινεζοποίηση ή μοντέλο κινεζοποίησης σε όλη την ευρωζώνη.

• Με τον τρόπο που θέλει να οργανώσει τα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση, προσπαθεί να ξεγελάσει για άλλη μια φορά τον κόσμο, μια και μία σειρά από αυτά τα δημοψηφίσματα δεν έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα. Δεύτερον ο τρόπος που προσπαθεί να τα διαμορφώσει ως ερωτηματολόγιο, εδράζεται στην αξιοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών

• Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί και να διαμορφωθεί, ένας συνασπισμός εξουσίας, που θα έχει καταλύτη και στη βάση του τις δυνάμεις και την ενότητα της Αριστεράς.

- Το φάσμα των τελευταίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων θα συζητήσουμε τώρα με τον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Βίτσα.

Καλημέρα κ.Βίτσα

Καλημέρα.

- Απύθμενη θριαμβολογία χθες του Πρωθυπουργού τη στιγμή που η ελληνική οικονομία δεν φεύγει από το στόχαστρο των διεθνών οίκων και οι αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού διευρύνονται. Τι υποκρύπτει αυτή η πρωθυπουργική τακτική;

Έχουμε μια κυβέρνηση συνεχώς πανηγυρίζουσα. Πανηγύριζε πέρυσι όταν ψήφιζε το μνημόνιο και υποσχόταν στον ελληνικό λαό και στο κεφάλαιο κατά κύριο λόγο ότι θα μπούμε στις αγορές το τέλος του 2012, πανηγύριζε στις 29 Ιούνη με το μεσοπρόθεσμο και έλεγε ότι θα μπούμε στις αγορές το 2015, πανηγυρίζει και τώρα μετά τις αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης, που λένε ότι θα βγούμε στις αγορές το 2040.

Στην ουσία πρόκειται γι’ αυτό που τόνισε το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού χθες με την ανακοίνωσή του, για μια επικοινωνιακή τακτική, η οποία λέει δύο πράγματα. Το ένα απευθύνεται στους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, που είναι πολιτικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και λέει «εμείς θα συνεχίσουμε αυτά τα νέα μέτρα και με νέα μνημόνια και νέους εφαρμοστικούς νόμους». Το άλλο κομμάτι απευθύνεται στον ελληνικό λαό, προς την ελληνική κοινωνία, προσπαθεί να την ξεγελάσει, ώστε να μπορέσει και με έναν νέο πανηγυρισμό ίσως το Σεπτέμβριο να πάρει και νέα μέτρα και νέα μνημόνια κλπ.

Αυτή η χαρακτηριστική εικόνα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χειροκροτούσαν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η οποία και συνδέεται με το Υπουργικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που χειροκροτούσε τον Πρωθυπουργό, αλλά η αλήθεια είναι αλλού. Αυτά, με συγχωρείτε κ.Σαββόπουλε, είναι για τα πανηγύρια.

Η αλήθεια είναι ότι η ουσία όλων αυτών των αποφάσεων είναι νέα βάρη στην ελληνική κοινωνία, νέα κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, προσπάθεια να γυρίσει η Ευρώπη 100 χρόνια πίσω, κινεζοποίηση ή μοντέλο κινεζοποίησης σε όλη την ευρωζώνη.

- Ο Πρωθυπουργός και χθες επανήλθε στο θέμα του δημοψηφίσματος, για να πάμε και στον Σεπτέμβριο που δεν αργεί και στον οποίο αναφερθήκατε. Το ερωτηματολόγιο του δημοψηφίσματος, το οποίο παραμένει θολό, θεωρείτε ότι αντί για εκλογές σύντομα, που τις ζητάει επιτακτικά ο χώρος σας, σε μια εποχή που η τρόικα το φθινόπωρο θα επικυρώνει μια νέα δέσμη μέτρων;

Εγώ σας λέω ότι τη λαϊκή ετυμηγορία τη ζητάει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, τη ζητάει ο Συνασπισμός, αλλά αυτή τη στιγμή είναι και βασικό αίτημα του αγανακτισμένου κόσμου. Δηλαδή, του κόσμου, ο οποίος υφίσταται αυτά τα μέτρα. Για θυμηθείτε ότι ένα από τα κύρια συνθήματα των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος είναι «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ».

Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα και χθες οι εφημερίδες είχαν μια παρέμβαση έγκριτων νομικών και πανεπιστημιακών, οι οποίοι έλεγαν ότι με τον τρόπο που θέλει να οργανώσει τα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση, προσπαθεί να ξεγελάσει για άλλη μια φορά τον κόσμο, μια και μία σειρά από αυτά τα δημοψηφίσματα δεν έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα. Δεύτερον ο τρόπος που προσπαθεί να τα διαμορφώσει ως ερωτηματολόγιο, εδράζεται στην αξιοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών και στην πάλη του ενός ενάντια στον άλλο. Αυτή είναι η βασική λογική. Ποια είναι η λύση είναι το θέμα.

Η λύση είναι πολιτική.  Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί και να διαμορφωθεί, ένας συνασπισμός εξουσίας, που θα έχει καταλύτη και στη βάση του τις δυνάμεις και την ενότητα της Αριστεράς.

- Να μείνουμε λίγο σε αυτό. Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση ήταν και το κεντρικό μήνυμα της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουμε όμως όλες αυτές τις δυνάμεις τις προοδευτικές να διαπνέονται από το ίδιο ενωτικό πνεύμα. Σας αποθαρρύνει αυτό; Θα συνεχίσετε τις προσκλήσεις στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις για συμπόρευση;

Η στάση της καθεμιάς ηγεσίας, δείχνει και το μέτρο ευθύνης αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα, αν θέλετε, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το να γίνουν εκλογές και να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν είναι αυτό το βασικό. Το βασικό είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική και αυτό γίνεται μόνο μέσα από ανατροπή της κυβέρνησης. Δεν μας αποθαρρύνει αυτή η διαδικασία. Θα έλεγε κανένας, όχι στη λογική των βημάτων, αλλά στη λογική ενός βήματος που πρέπει να γίνει κύμα. Ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει από την κοινή δράση ενάντια στα μεσοπρόθεσμα, τα μνημόνια και την κυβερνητική πολιτική. Κοινή ή παράλληλη δράση σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, έχουμε συναντηθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά πρώτα και κύρια χρειάζεται να συναντηθεί αυτή η άποψη με τον ίδιο τον λαό.

Η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να διακρίνει ως κύριο εχθρό τον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος εκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την αντιμετώπιση του πρέπει όλες οι δυνάμεις να συμπαραταχθούν. Και πρέπει, βέβαια, να συμπαραταχθούν  και οι κοινωνικές δυνάμεις. Άρα, η προεκλογική συνεργασία θα δώσει νέα δύναμη. Γιατί βλέπετε ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις  τα δύο κόμματα του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συγκεντρώνουν το ιστορικό χαμηλό, δηλαδή κάτω και από το 50%. Και οι δυνάμεις, οι οποίες από προοδευτική αντίληψη αντιτάσσονται σε αυτή την πολιτική, η εν δυνάμει, με μία έννοια έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης της πλειοψηφίας.

Και το τρίτο ζήτημα, που έχει να κάνει με αυτό, είναι να μένουν ανοιχτές οι πόρτες και ο διάλογος και για μετεκλογικές εξελίξεις. Να εγκρίνουν συνεργασίες. Μερικές φορές οι ίδιες οι καταστάσεις, ανεξάρτητα από τις θελήσεις των ηγεσιών, αναγκάζουν σε κινήσεις. Και, βεβαίως, εμείς καλούμε το λαό να αναγκάσει αυτές τις ηγεσίες ή να αναδιαμορφώσει αυτή την κατάσταση με νέες κινήσεις, που θα είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για όλη την κοινωνία.

- Μακάρι να δούμε αυτή την απάντηση από τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Δεν είναι ευχή.  Είναι κοινωνική ανάγκη. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική επιτροπείας της κοινωνίας αλλά και επιτροπείας όλων των λαών της Ευρώπης υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των τραπεζών ή θα έχουμε μια πολιτική  υπέρ των κοινωνικών αναγκών, υπέρ του εισοδήματος αλλά και των κεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων του λαού; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε.

- κ.Βίτσα να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη συνομιλία. Να είστε καλά.

Ευχαριστώ κ. Σαββόπουλε.

To Γραφείο Τύπου