Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/07/2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟΝ Ν.ΧΟΥΝΤΗ - Απόρρητη έχει χαρακτηριστεί η υπόθεση της σύλληψης 36 τούρκων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη - Κρατούνται στις φυλακές εδώ και δυόμισι μήνες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

• Απόρρητη έχει χαρακτηριστεί η υπόθεση της σύλληψης 36 τούρκων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη

• Κρατούνται στις φυλακές εδώ και δυόμισι μήνες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, με βάση τον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο

Αυτό απαντάει η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί για την υπόθεση της σύλληψης, στις 10 Μαΐου του 2011, 36 τούρκων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη και καλούσε την Επιτροπή να παρέμβει, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των συλληφθέντων.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Fule αναφέρει:

«Η Επιτροπή γνωρίζει την υπόθεση και έχει πληροφορηθεί ότι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας εισέβαλαν στο Σύλλογο Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, στην Ομοσπονδία Νεολαίας και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιντίλ στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες». «Συνελήφθησαν 36 άτομα».

Συνεχίζοντας στην απάντηση του ο Επίτροπος κ. Fule επισημαίνει ότι :

 «Η Επιτροπή πληροφορήθηκε ότι τα εντάλματα έρευνας είχαν εκδοθεί για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση βάσει του τουρκικού ποινικού κώδικα. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία. Υπάρχει απόφαση με την οποία η υπόθεση έχει κηρυχθεί απόρρητη και οι κρατούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τους λόγους της κράτησης τους».  Καταλήγοντας ο κ. Fule τονίζει ότι: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση αυτή».

 

28.07.2011                                                                            Το Γραφείο Τύπου