Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/07/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης για την Ευρωπαϊκή πολιτική, για τις βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο

«Από το βράδυ της Πέμπτης το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των νατοϊκών δυνάμεων (KFOR) ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε διάλογο το Βελιγράδι και την Πρίστινα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα βίαια γεγονότα που ξέσπασαν στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιες: τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας έχουν τη ρίζα τους στη βούληση της Πρίστινας να επιβάλλει, χωρίς να ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δικούς της συνοριοφύλακες και αστυνομικούς σε φυλάκια στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να ελέγξει την επιβολή του εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην εισαγωγή σερβικών προϊόντων.

Από την πλευρά του το Βελιγράδι έχει επιβάλλει από το 2008, χρονιά ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εμπάργκο στα προϊόντα του. Η πολιτική των εκατέρωθεν εμπάργκο όχι μόνο αποδεικνύεται στείρα αλλά αναβιώνει με μαθηματική ακρίβεια τα εθνικιστικά πάθη και τα αδιέξοδα που αυτά συνεπάγονται.

Πέρα από τις φραστικές εκκλήσεις, η Ε.Ε. και η εκπρόσωπός της, Κάθριν Άστον, οφείλει να εργαστεί, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, κατοχυρώνοντας την ειρηνική συμβίωση, μέσα σε συνθήκες συνεννόησης και σεβασμού των δικαιωμάτων και εν τέλει της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Σήμερα, τρία χρόνια μετά από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου όλα τα παραπάνω – με κύρια ευθύνη του διεθνούς παράγοντα – παραμένουν ζητούμενα, που, όπως φάνηκε τη Δευτέρα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε ανάφλεξη την περιοχή».

To Γραφείο Τύπου