Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2011

Θεματική Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας - Τραγέλαφος με τις τοποθετήσεις διευθυντών και σχολικών συμβούλων

 Συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή ρύθμιση που συμπεριέλαβε η ηγεσία του Υπ. Παιδείας στο νομοσχέδιο «για την ενέργεια, τους υδρογονάνθρακες και άλλες διατάξεις» η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα Με τη ρύθμιση αυτή, που κατέθεσε εσπευσμένα το Υπ. Παιδείας, αποκλείει από τη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων όσες/όσους τοποθετηθούν ως διευθυντές σχολείων.

Το  Υπ. Παιδείας καταστρατηγεί το νόμο 3848/2010 που ψήφισε πριν ένα χρόνο και ο οποίος προβλέπει (άρθρο 24 παρ. 4) ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης σχολικών συμβούλων προηγείται της αντίστοιχης διαδικασίας για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Αγνόησε επίσης τις επισημάνσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που ζητούσε (βλ. ανακοίνωση της ΟΛΜΕ της 8/6/2011) να προηγηθεί η επιλογή των σχολικών συμβούλων εκείνης των διευθυντών σχολείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Πρότεινε στη θέση του ένα πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης που θα στηρίζεται στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και τη συλλογικότητα, και δεν θα αντιμετωπίζει τη διοίκηση της εκπαίδευσης ως λάφυρο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Επιμένουμε σε αυτή τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας δεν μπορεί να απαξιώνει και να εμπαίζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία.

Η Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας καλεί την υπουργό Παιδείας να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη και να δεχθεί το αυτονόητο: να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία επιλογής των σχολικών συμβούλων και στη συνέχεια να προωθηθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων.