Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/03/2002

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Ν.Κωνσταντόπουλος τόνισε...

Αναπτύσσονταςτην επίκαιρη ερώτησή του προς τονΠρωθυπουργό σχετικά με τις προθέσεις τηςκυβέρνησης για τη συγκρότηση ΕθνικήςΕπιτροπής Ανταγωνισμού ως ανεξάρτητη αρχή,τη θέσπιση ανώτατου ορίου ανάληψηςδημοσίων προμηθειών από εταιρείες, ομίλουςκλπ. ο Πρόεδρος

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού ως ανεξάρτητη αρχή, τη θέσπιση ανώτατου ορίου ανάληψης δημοσίων προμηθειών από εταιρείες, ομίλους κλπ., ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Θα εκφράσω τη λύπη μου για την απάντηση του κ. Πρωθυπουργού . Όλα λοιπόν είναι καλά όλα έχουν προβλεφθεί και δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα παραπάνω η κυβέρνηση. Θεωρητικά κύριε Πρωθυπουργέ όλα είναι θωρακισμένα στην πράξη όμως πολλά εμφανίζονται διάτρητα και σάπια. Κι εγώ σας καλώ με την ευκαιρία αυτής της ερωτήσεως να δείτε και να ακούσετε αυτά που ξέρουν και οι πέτρες, αυτά που φωνάζει ολόκληρη η κοινωνία.

Οργιάζει η διαφθορά, η διαπλοκή αφηνιάζει και η κοινωνία βράζει γιατί θεωρεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα την ύπαρξη αυτής της διάχυτης διαφθοράς. Σας εζήτησα Επιτροπή Ανταγωνισμού που να μπορεί να κάνει τη δουλειά της, να έχει δηλαδή τις υποδομές και να έχει τη στελέχωση και κυρίως να έχει τη δυνατότητα του προληπτικού ελέγχου, γιατί εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, με νόμο, η κυβέρνησή σας, αφαίρεσε την εξουσία του προληπτικού ελέγχου στην υπάρχουσα επιτροπή ανταγωνισμού.

Σας εζήτησα ανώτατο όριο προμηθειών για να μην μπορεί η αχόρταγη διαπλοκή να τα θέλει όλα. Όλα. Από τον πολιτισμό έως το ποδόσφαιρο. Ανώτατο όριο προμηθειών, γιατί ξέρετε ο καυγάς είναι για το ταμείο του Κράτους και για τα συλλογικά αγαθά. Σας εζήτησα με πρωτοβουλία σας, η κυβέρνηση, να ζητήσει από την Επιτροπή του αρ. 7, του 2331, να κινήσει τον έλεγχο και το άνοιγμα όλων των επίμαχων λογαριασμών που έχουν δημοσιοποιηθεί από όποια πλευρά κι αν έχουν δημοσιοποιηθεί να το ζητήσετε. Αλλο το δικαστικό έργο, άλλο οι πολιτικές ενέργειες. Πολιτικές πράξεις σας εζήτησα. Κι επειδή εσείς είπατε ότι το Γ' ΚΠΣ είναι αντικείμενο καυγά για τη λεηλασία του σας είπα φτιάξτε μια διακομματική επιτροπή και από τη Βουλή με συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων ώστε να μην υπάρχουν αυτοί οι καυγάδες που εσείς του επικαλεστήκατε ως αιτία αποσταθεροποίησης. Και σας εζήτησα ανώτατο όριο προμηθειών όχι γιατί δεν γνωρίζω τι γίνεται εις την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε γιατί δεν ξέρω τι γίνεται με τις off shore εταιρίες.

Στην Αμερική, την πατρίδα του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού, ανοίγουν όλα από την επιτροπή ανταγωνισμού. Και ανοίγουν όλα γιατί εκεί υπάρχει αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και αντιτράστ νομοθεσία. Και η ύπαρξη αυτής της νομοθεσίας είναι υπέρ της οικονομίας. Υπέρ της δημοκρατίας και της ανάπτυξης της χώρας αλλά είναι και υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε ότι διαπλοκή σημαίνει διασύνδεση. Διασύνδεση με τα κέντρα των αποφάσεων και της εξουσίας. Κόψτε αυτές τις αμαρτωλές διασυνδέσεις με θεσμικά και πολιτικά μέτρα. Ξέρετε κύριε Πρωθυπουργέ ότι διαφθορά σημαίνει εξαγορά και διάβρωση. Παραβίαση όλων των κανόνων της νομιμότητας και της αξιοκρατίας με όργανο το μαύρο χρήμα. Κλείστε αυτές τις μηχανές και τα πλυντήρια του μαύρου χρήματος.

Και κάτι ακόμη κύριε Πρωθυπουργέ, λάβετέ το υπόψη σας. Φαινόμενα νεοπλουτισμού της εξουσίας και περιπτώσεις γκλαμουριάς της διαπλοκής, δίνουν σε ορισμένες ασήμαντες και απίθανες περιπτώσεις τη δυνατότητα να συμπεριφέρονται ως αφεντικά του τόπου, ως αφεντικά σε όλους τους τομείς, ως καθοδηγητές της χώρας και επιπροσθέτως ως τιμητές του λαού μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας κάνω έκκληση. Αποδεχτείτε τις προτάσεις, από όπου κι αν γίνονται. Κι από όλα τα κόμματα κι από την κοινωνία και από φορείς του λαού μας. Δεν αρκεί το θεσμικό πλαίσιο που επικαλείστε. Είναι διάτρητο και από τις τρύπες του μπαινοβγαίνουν τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και επειδή δεν θέλετε να το κάνετε εγώ αποδέχομαι την πρόκληση. Αυτό που δεν κάνετε εσείς ως κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς από την πλευρά του Συνασπισμού. Θα ζητήσουμε εγγράφως και από την επιτροπή Διαφάνειας και από την Επιτροπή του αρ. 7 του Ν. 2331 να ελέγξει όλους τους επίμαχους λογαριασμούς που έχουν κατατεθεί και έχουν προκαλέσει όλον αυτόν το θόρυβο γύρω απ' αυτούς. Γιατί το πολιτικό χρήμα, το μαύρο χρήμα είναι το σαράκι των θεσμών της δημοκρατίας και της κοινωνίας.

Τολμήστε περισσότερα μέτρα. Τολμήστε τομές και θα έχετε μαζί σας το κοινό αίσθημα του κόσμου που λέει δεν πάει άλλο πια.

Πράγματι κύριε Πρωθυπουργέ, οι αναθυμιάσεις κατακλύζουν την κοινωνία".

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εγώ είμαι πρόθυμος να εξετάσω την οποιαδήποτε πρόταση. Αλλά η πρόταση πρέπει να εντάσσεται σ' ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την εξέτασή της και την προώθησή της. Δεν μπορεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, όπως λέει, να υποβάλλει πρόταση και να ελέγξει όποια ελληνική αρχή τους λογαριασμούς στο Island of Man ή στα Kiman ή στο Λουξεμβούργο. Δεν ελέγχονται οι λογαριασμοί στο Λουξεμβούργο. Δεν ελέγχονται οι λογαριασμοί στην Ελβετία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Όλοι οι λογαριασμοί ανοίγουν.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Δεν ελέγχονται. Μην παρασύρετε τον κόσμο και μην λέτε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Υπερασπιστείτε το απόρρητο των λογαριασμών.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Υπάρχει μια βασική αρχή. Πρώτα απ' όλα, για να το ξεκαθαρίσουμε, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο - κι έτσι είναι πολύ καλά στην Ελλάδα - οι λογαριασμοί ελέγχονται με βάση δικαστικές αποφάσεις και δεν ελέγχονται με βάση κυβερνητικές αποφάσεις. Αλλοίμονό μας, αν οποιαδήποτε κυβέρνηση είχε το δικαίωμα ν' ανοίγει οποιονδήποτε λογαριασμό. Μόνο δικαστικές αποφάσεις μπορούν να το κάνουν αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος):Η επιτροπή θα τον ανοίξει.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Μπορεί η δικαστική αρχή να ζητήσει το έλεγχο οποιουδήποτε λογαριασμού.
Πέστε μου σε ποια περίπτωση ζήτησε δικαστική αρχή από την κυβέρνηση να παράσχει δικαστική συνδρομή για να ελεγχθούν οι λογαριασμοί στο εξωτερικό και η κυβέρνηση αρνήθηκε; Δεν έχετε ούτε μία περίπτωση να πείτε. Και γι' αυτό λέω ότι συκοφαντείτε με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσθε το θέμα που λέτε ότι η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί. Να φέρετε το παράδειγμα και με βάση αυτό το παράδειγμα να αποδείξετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Εμείς είμαστε πρόθυμοι όποια παραγγελία έρθει από όποια δικαστική αρχή, να παράσχουμε δικαστική συνδρομή για τον κάθε λογαριασμό, για την κάθε παράκτια εταιρία μέσα στο διεθνές πλαίσιο. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν γιατί εμείς θέλουμε τη διαφάνεια. Να μη δημιουργούμε εδώ εντυπώσεις και καβαλάμε αυτό το κύμα της ανησυχίας του κόσμου ότι όλα διεφθάρησαν για να ηρωοποιηθούμε. Δεν ηρωοποιείται κανείς με αυτό τον τρόπο. Ηρωοποιείται με το να κάνει πραγματική προσπάθεια για να έχει αποτελέσματα και όχι με τα ωραία λόγια, όπως ωραία λόγια ήταν αυτό το ανώτατο πλαφόν για τις ποδοσφαιρικές εταιρίες, για τις εταιρίες και τις επιχειρήσεις του.
Ποιο ανώτατο πλαφόν, κε Κωνσταντόπουλε; Είμαστε στην Ε.Ε. και θα συγκρίνεται δηλαδή η ελληνική εταιρία, η όποια μεγάλη - πάρτε τα τσιμέντα - με τις εταιρίες του Κύρχα, με τις γαλλικές εταιρίες, την Μπουίκ;
Πώς θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν στην Ελλάδα; Θα έρχονται οι άλλοι με δεκαπλάσια, με εκατονταπλάσια, με χιλιαπλάσια ανώτατα πλαφόν και θα παίρνουν τις δουλειές. Δηλαδή θα κάνουμε μια Ελλάδα του περιπτέρου που το περίπτερο θα κτίζει τα έργα, που το περίπτερο θα κάνει τεχνολογία της πληροφορίας, που το περίπτερο θα οργανώνει την ελληνική οικονομία. Αυτό θέλετε; Την Ελλάδα του περιπτέρου; Την Ελλάδα της επιχείρησης η οποία έχει έναν απασχολούμενο; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αυτά είναι αστεία. Λοιπόν να μην λέτε πράγματα τα οποία δεν στέκουν και να μην δημιουργείτε εντυπώσεις.
Και η επιτροπή του αρ. 7 όπως ξέρετε λειτουργεί ανεξάρτητα. Μπορεί να εξετάσει οτιδήποτε. Δεν έχει επικεφαλής κυβερνητικό. Είναι δικαστικός. Συμμετέχουν οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδας και ανεξάρτητα πρόσωπα τα οποία μπορούν να ελέγξουν οτιδήποτε. Η κυβέρνηση του έβαλε να ελέγξουν όλα αυτά τα οποία έχουν πιάσει; Και έχουν πιάσει κε Κωνσταντόπουλε. Γιατί δεν το λέτε και αυτό; Δημιουργείτε την εντύπωση ότι η επιτροπή δεν δουλεύει. Μα δεν ξέρετε ότι δουλεύει; Και χωρίς να ξέρετε έρχεστε εδώ και πετάτε κορώνες. Δεν μας αρέσουν οι κορώνες. Να πείτε συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένες προτάσεις για να συνεργαστούμε. Αυτό λέμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου να πω κάτι.

Πρόεδρος (Α.Κακλαμάνης): Δεν προβλέπεται σε αυτή τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Δεν θέλω να δευτερολογήσω κε Πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια δήλωση προς το Προεδρείο. Ως Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού κατέθεσα μιαν επίκαιρη ερώτηση. Λυπάμαι διότι ο κ. Πρωθυπουργός έχασε για άλλη μία φορά την ψυχραιμία του και ομίλησε περί συκοφαντιών.

Πρόεδρος (Α.Κακλαμάνης): Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη αλλά αυτό σημειώθηκε ήδη. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει το λόγο.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Κύριοι συνάδελφοι πάρτε τα πρακτικά.
Ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Του απάντησα. Ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος για την Επιτροπή του αρ. 7 του απάντησα. Ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος για το πλαφόν του απάντησα. Ρώτησε για το Γ' ΚΠΣ του απάντησα. Πάνω σ' αυτές τις απαντήσεις - ακούσατε την απάντησή του - έχτισε το τεράστιο κτίριο της διαφθοράς, η οποία διαβρώνει ολόκληρη την ελληνική πολιτική ζωή και ότι η κυβέρνηση κάθεται ανέμελη, αδιάφορη, συντηρεί τη διαπλοκή και προωθεί τη διαφθορά. Λοιπόν του απάντησα ότι ή θα στέκεται στις ερωτήσεις και θα απαντά στις ερωτήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις ή θα αναπτύσσει μεγάλες ιδέες και μεγάλα λόγια. Οι μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα λόγια σ' αυτήν την περίπτωση δεν είναι παρά κορώνες δημαγωγίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απ. Κακλαμάνης): Κύριε Πρωθυπουργέ, το παράπονο του κ. Κωνσταντόπουλου αναφέρεται σε μια έκφρασή σας η οποία δεν νομίζω ότι είχε αυτό το στόχο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω, οι χαρακτηρισμοί αφορούν εκείνον τον οποίον τους χρησιμοποιεί. Δεύτερον. Ασκησα κοινοβουλευτικό δικαίωμα και θα το ασκώ και δεν πρόκειται ποτέ να το θέσω υπό την έγκριση, υπό την επίνευση, ή υπό την επικρότηση καμιάς κυβέρνησης. Και τρίτον το ποιος δημαγωγεί, το ποιος συκοφαντεί, το ποιος αεροβατεί και θέλει πραγματικά με λόγια του αέρα να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη ας το κρίνει ο ελληνικός λαός. Λυπάμαι γιατί για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει συγκρατημός στην αντιμετώπιση της κριτικής.

Πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης): Κι εγώ κε Κωνσταντόπουλε ασκώ το δικαίωμά μου που έχω ως Πρωθυπουργός να απαντώ στην ερώτησή σας. Αν εσείς δεν θέλετε τις απαντήσεις μου τότε να μην ρωτάτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝ (Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος): Δεν χαρακτήρισα τις απαντήσεις αλλά τις ύβρεις.

To Γραφείο Τύπου