Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/07/2011

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Κώστα Γκόγκογλου

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς Κ.Γκόγκογλου.

Γεννημένος το 1916 στο Ροδολίβος Σερρών, μετείχε το 1940 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως έφεδρος λοχίας. Το 1942, τραυματίας, γύρισε στο χωριό του,  όπου βρήκε τους Βούλγαρους κατακτητές, οι οποίοι σκότωσαν τον αδελφό του, έκαψαν το σπίτι του και κυνήγησαν όλη την οικογένειά του. Έλαβε μέρος στην οργάνωση των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο Παγγαίο. Η απελευθέρωση τον βρίσκει στην Καβάλα, Β' Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΚΚΕ. Μετά τα  Δεκεμβριανά το 1944, πέρασε στην παρανομία, έως το 1946  όπου τον συνέλαβαν. Δικάστηκε από το στρατοδικείο Σερρών, αλλά αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων. Εκτοπίστηκε όμως στον Άγιο Ευστράτιο κι' από κει στη Μακρόνησο. Μετά τη διάλυση της Μακρονήσου, το 1951,  μεταφέρθηκε πάλι στον Άγιο Ευστράτιο, όπου παρέμεινε έως το 1961.

 Το 1961 μεταφέρθηκε στην Αθήνα, εκτοπισμένος πάντα, όπου για να μπορέσει να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του έγινε πλασιέ βιβλίων, μέχρι το πραξικόπημα του Απρίλη 1967, που τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν αρχικά στη Γυάρο και μετά στο Παρθένι της Λέρου. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 τάχθηκε με την πλευρά του ΚΚΕ Εσωτ. και παρέμεινε ενεργό και δραστήριο μέλος  σε όλες τις εκφράσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς μέχρι το τέλος του.

 Όταν το 1971 απολύθηκε από το Παρθένι επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε τη δουλειά του ως πλασιέ βιβλίων προμηθεύοντας με βιβλία πλήθος δημοσιογράφων, διανοούμενων και πολιτών της Αθήνας. Ήταν παντρεμένος με την αγωνίστρια της Αριστεράς Μαρίκα Γκόγκογλου, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, το Βασίλη και τον Άγγελο.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και  στους συντρόφους του.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου

To Γραφείο Τύπου