Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/08/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ, Κουράκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών & Παιδείας με θέμα: Επί 31 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι καθηγητές των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., ακόμα μία απαξίωση των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης

Η  μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ωρομισθίων καθηγητών των δημοσίων Ι.Ε.Κ αποτελεί δυστυχώς ένα χρόνιο πρόβλημα, ανάγεται το λιγότερο στο 2008, το οποίο όμως αντί να περιστέλλεται, διογκώνεται και γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Παλαιότερα οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης του Ο.Ε.Ε.Κ από το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, αλλά με την κατάργηση του όμως τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση περιπλέχθηκε πιο πολύ και η διαδικασία αποπληρωμής των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτές των Ι.Ε.Κ έγινε πιο δύσκαμπτη.

 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περίπου 7.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των Δημοσίων Ι.Ε.Κ παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 31 μήνες και τους οφείλονται τα εξάμηνα 2009Α-2009Β-2010Α. Συνυπολογίζοντας το δραματικό αυξημένο κόστος διαβίωσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης όπου οι ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους είναι ιδιαίτερα πιεστικές και αυξημένες γίνεται αντιληπτό το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, η κοινωνική και εργασιακή απαξίωση η οποία υφίστανται αλλά και η απόγνωση την οποία βιώνουν.

Με την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ στις 21/12/2010 σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ.14 του νόμου 3879/2010, οι οικονομικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις του Ο.Ε.Ε.Κ, συνεπώς και οι οικονομικές οφειλές του, πέρασαν στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ έως το τέλος του 2010. Αρχικά εκδόθηκε στις 15/03/2011 δελτίο τύπου με το οποίο και η κ Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωνε ότι η διαδικασία πληρωμών θα περατωθεί έως 30/06/2011. Ακολούθησε στις 12/04/2011 νέα ανακοίνωση του Υ.Π.Δ.Β.Μ. στο διαδίκτυο, με την οποία ανακοινωνόταν ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός τετραμήνου.

Στις 24/05/2011 καθορίστηκαν με από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλλιπου Σαχινίδη τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις πληρωμές των δεδουλευμένων των εκπαιδευτών.

Κι ενώ στις 09/06/2011 δόθηκαν σχετικές οδηγίες στην  υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ και φάνηκε πως το ζήτημα θα διευθετηθεί, στις 23/06/2011 αναδύθηκε στην επιφάνεια η απαραίτητη προϋπόθεση καταγραφής ενός «αριθμού» καταστάσεων δαπανών πληρωμών των Ι.Ε.Κ από το σύστημα και που αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παρόλα αυτά έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών,  ήδη από τον Μάρτιο του 2011, το κονδύλι 36 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για τις πληρωμές των ωρομισθίων εκπαιδευτικών των Ι.Ε.Κ και έχει πραγματοποιηθεί και δημοσιοποίηση των δικαιολογητικών στο ΦΕΚ 1252 τεύχος Β 14/06/2011 .

Το ζήτημα φαίνεται πως έχει τελματώσει στην υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία και ελέγχει τα δικαιολογητικά των Ι.Ε.Κ. με πάρα πολύ αργό ρυθμό και που για να προχωρήσουν οι πληρωμές πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, ώστε να εκδοθεί ένταλμα πληρωμών από το  Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση, οι συνεχείς έλεγχοι και επανέλεγχοι σε βαθμό εξαντλήσεως κάθε περιθωρίου τυπικότητας, δείχνουν το πιο αδιάφορο, ψυχρό και σκληρό πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς των Ι.Ε.Κ που με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των σπουδαστών.

-Επειδή, αντικειμενικοί αλλά και ηθικοί λόγοι απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους 7.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτές των δημοσίων Ι.Ε.Κ .

-Επειδή η απαξίωση των εκπαιδευτικών αποτελεί ευθεία απαξίωση της ίδιας εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ουσίας της παρεχόμενης παιδείας.

-Επειδή, το ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών των καθηγητών των δημοσίων Ι.Ε.Κ μόνο καινούριο δεν είναι.

-Επειδή αυτή η κατάσταση συνιστά εργασιακό Μεσαίωνα και κατάφορη καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος από την ίδια την πολιτεία.

Ερωτώνται ο κύριος και η κυρία Υπουργός:

-Τι προτίθεται να κάνουν ώστε να απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας η υπόθεση της αποπληρωμής των ωρομισθίων εκπαιδευτών των δημοσίων Ι.Ε.Κ στην υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και να εκδώσει επιτέλους ένταλμα πληρωμών το Ελεγκτικό Συνέδριο;

-Πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και σε εύλογο χρονικό διάστημα καταβολή των δεδουλευμένων από 01/01/2011 και στο εξής;

-Πόσο ακόμα πρέπει να καταρρακωθεί η αξιοπρέπεια και να δοκιμαστούν οι οικονομικές και ψυχικές αντοχές 7.000 καθηγητών για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης