Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/08/2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υπεύθυνης Ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις οικονομικές δυσκολίες σε Ιταλία και Ισπανία

«Το έργο αυτό, στην Ελλάδα, το έχουμε ξαναδεί. Την Κομισιόν να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη βοήθειας της κυπριακής οικονομίας ενώ την ίδια στιγμή οι διαβόητοι πλέον οίκοι αξιολόγησης την έχουν θέσει υπό επιτήρηση ετοιμάζονται να υποβαθμίσουν την δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, προκαλώντας οικονομική ασφυξία. Το σενάριο εξελίσσεται ακριβώς όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Παράλληλα, σήμερα οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών δεκαετών ομολόγων άγγιζαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τη δημιουργία της Ευρωζώνης ενώ σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονταν και τα σπρεντ των δύο χωρών σε σχέση με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η συνεχιζόμενη εμμονή των ευρωπαϊκών ηγεσιών και θεσμών, όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στα προγράμματα λιτότητας ως πανάκεια στην κρίση και η πεποίθηση ότι η σύνοδος της 21ης Ιουλίου «έλυσε το πρόβλημα», βαθαίνουν την κρίση και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί όλης της Ευρώπης. Σήμερα γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη αποδέσμευσης από τη λογική της λιτότητας και των περικοπών, αλλαγής ρόλου της ΕΚΤ, αλλαγής, με λίγα λόγια, οικονομικού μοντέλου καθώς είναι ηλίου φαεινότερη η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

 2/8/2011     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

To Γραφείο Τύπου