Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/08/2011

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη, σχετικά με το Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντική αδειοδότηση και τακτοποίηση αυθαιρέτων

Σχετικά με τη σημερινή, πρώτη συζήτηση στη Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ανέφερε τα ακόλουθα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

«Πράγματι, υπάρχει σήμερα και ανάγκη για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση της αναξιοπιστίας των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ανάγκη πραγματικής προστασίας και τήρησης των Περιβαλλοντικών όρων. Άρα, μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι καταρχάς θετικά, αλλά και αυτονόητα. Οι διατάξεις όμως του παρόντος νομοσχεδίου, κάθε άλλο παρά τις παραπάνω ανάγκες εξυπηρετούν. Τα “αυτονόητα”, στον παρόν νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ γίνονται από δυσάρεστα έως απεχθή, αφού σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η απόσυρση της Πολιτείας από τις κατεξοχήν αρμοδιότητές της και η ανάθεση σε ιδιώτες & αγορές να ρυθμίσουν τα θέματα των Μελετών, των αξιολογήσεων και των ελέγχων. Μιλούμε για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, που δεν μπορεί να εκχωρείται σε κανέναν ιδιώτη, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

«Προφανώς αυτό που επιχειρεί το ΥΠΕΚΑ να κάνει με τα αυθαίρετα δεν είναι να τα “τακτοποιήσει” όπως επικαλείται αλλά να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί (σε πολλές περιπτώσεις προβλέποντας και υπέρογκα πρόστιμα), αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τις κοινωνικές αδικίες που έχουν δημιουργηθεί τόσα χρόνια  και προσπαθώντας να χρυσώσει  το χάπι για τους ιδιοκτήτες χωρίς κριτήρια και χωρίς να δώσει καμία λύση στο πρόβλημα της αυθαίρετης και άναρχης δόμησης, αντίθετα το διαιωνίζει. Η ρύθμιση είναι για μία ακόμη φορά αποσπασματική και αντισυνταγματική, καθώς αντιβαίνει και στο άρθρο 24 του Συντάγματος και σε προϊούσες νομολογίες του ΣτΕ. Η πραγματική λύση στο θέμα των αυθαιρέτων θα δοθεί μόνο με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, του πολεοδομικού σχεδιασμού, των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της κάθε περιοχής».

To Γραφείο Τύπου