Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/03/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΓΣΒΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Π. Λαφαζάνης, βουλευτής και Στ. Λεουτσάκος, μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΒΕΕ,

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Συζητήσαμε τη δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την κυβερνητική πολιτική, που δεν εξασφαλίζει άνθηση και ανάπτυξη, απεναντίας οδηγεί στον μαρασμό και στον κίνδυνο του αφανισμού τους.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από κίνητρα. Κίνητρα ανάπτυξης, φορολογικής δικαιοσύνης, κίνητρα υπέρ της απασχόλησης. Δυστυχώς διαρκώς βρίσκονται αντιμέτωπες με αντικίνητρα που τις φορτώνουν με πρόσθετα βάρη και άδικη μεταχείριση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην μπορούν να απελευθερώσουν τον πραγματικό αναπτυξιακό οικονομικό και κοινωνικό δυναμισμό τους.

Η νοοτροπία της κυβέρνησης να μεταχειρίζεται τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως ένα μόνιμο όμηρο για να μπορεί εύκολα να εξασφαλίζει έσοδα προκειμένου να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού, αυτή η νοοτροπία έχει οδηγήσει στην σημερινή δραματική κατάσταση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση, κατά καιρούς, ούτε υγιή φορολογική συνείδηση διαμορφώνουν στον πολίτη, ούτε εξασφαλίζουν φορολογική δικαιοσύνη. Απεναντίας συντελούν στην παραπέρα ανάπτυξη της διαφθοράς σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, σε βάρος εκείνων οι οποίοι συνεισφέρουν θυσίες και βλέπουν οι θυσίες τους να μην πιάνουν τόπο.

Είναι παράδοξο να μην θέλει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει μια κοινωνική συναίνεση η οποία έχει διαμορφωθεί στην πράξη. Και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα να αλλάξουν αυτά τα μέτρα που αναδρομικά επιβάλουν χαράτσι εξοντωτικό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν η κυβέρνηση δεν θελήσει να αξιοποιήσει αυτή την κοινή θέληση του κοινωνικού σώματος, τότε σημαίνει ότι η πολιτική της στοχεύει στην εξουθένωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην απομάκρυνση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από κάθε δυνατότητα να υπερασπιστούν τον τομέα της εσωτερικής αγοράς με επάρκεια και να διεκδικήσουν τομείς της διεθνούς αγοράς.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα ζητούν φορολογική δικαιοσύνη, κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνεια στην στήριξη και στη διαχείριση των προγραμμάτων και των πόρων ώστε, πραγματικά να οδηγηθούν σε βήματα ανάπτυξης.

Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΝ θέλει να επισημάνει ότι ο ρόλος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι στρατηγικής σημασίας και για την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή. Και αν δεν στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τότε και η κοινωνική συνοχή θα ταλαιπωρηθεί και η πραγματική σύγκλιση θα καθυστερήσει.

Για το ασφαλιστικό

Ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό δεν είναι υπόθεση διαδικασίας. Είναι υπόθεση ουσίας. Και η ουσία για το ασφαλιστικό σημαίνει την εξασφάλιση της σταθερής αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει αυτή την πρόσθετη σταθερή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να καταβάλει το κράτος τα 3/9 των συνολικών εσόδων του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, από αυτή τη στιγμή και μετά η κυβέρνηση η ίδια καθιστά τον διάλογο ευάλωτο. Και επιτρέπει τις επιφυλάξεις για τακτικούς χειρισμούς που ενδεχομένως προωθεί προκειμένου να επανέλθει σε επιλογές και προτάσεις που αποδοκίμασε στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία.

Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω ότι υπάρχουν δύο πρωταρχικά ζητήματα. Το ένα είναι η εξασφάλιση της αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης από σταθερούς πόρους κατά τα 3/9 της συμμετοχής στη δαπάνη του ασφαλιστικού συστήματος και το δεύτερο είναι ότι σε καμιά περίπτωση, αμέσως ή εμμέσως, δεν θα ξαναγυρίσει η κυβερνητική πολιτική σε επιλογές που αρχικά είχε προτείνει και αποδοκιμάστηκαν από τις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου