Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/08/2011

Δήλωση του Ν. Βούτση, με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επανακατάρτιση των εργαζομένων

Με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την επανακατάρτιση των εργαζομένων, ο Ν. Βούτσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής του Συνδυασμού «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ,  έκανε την παρακάτω δήλωση:

Πολιτική υποκρισία και κυνισμό προς τους ανέργους και τους νέους συνιστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ολομέτωπη επίθεση εναντίον της εργασίας παίρνει πλέον διαστάσεις  γενικευμένης απαξίωσης και υποβάθμισης με ταυτόχρονη ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτών και δραματική συρρίκνωση των δημόσιων και κοινωνικών λειτουργιών.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επιστήμων, για να αντιληφθεί, όπως έγινε άλλωστε και στις σχετικές συζητήσεις που προηγήθηκαν στην περιφέρεια Αττικής και σε άλλες περιφέρειες, ότι τα περίφημα προγράμματα παγιώνουν τις ελαστικές μορφές εργασίας. Ότι καταστρατηγούνται οι ισχύουσες συμβάσεις και ότι στην περιγραφή των «κοινωφελών εργασιών» εμπίπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε κρίσιμους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών. Ότι, επίσης, χρησιμοποιούνται ως «ενδιάμεσοι» διάφορες ΜΚΟ και οργανισμοί αντί να δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν απʼ ευθείας από τους οργανισμούς των ΟΤΑ οι πραγματικές ανάγκες και θέσεις εργασίας.

Το όλο σχέδιο είναι ανοιχτός εκβιασμός προς τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανέργων αλλά και προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει να αντισταθούν και να διεκδικήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κάλυψη των πάγιων αναγκών με μόνιμη εργασία στη βάση των ισχυουσών συμβάσεων.

 Όταν διορίζουν 600 δασκάλους για 11.000 οργανικές θέσεις ενʼ όψει της νέας σχολικής χρονιάς, όταν οδηγούν στην απαράδεκτη «εργασιακή εφεδρεία», δηλαδή στην απόλυση 7.500 εργαζομένους στο δημόσιο, όταν ετοιμάζουν νέα οδυνηρή οριζόντια περικοπή εισοδημάτων μέσων του ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους υπαλλήλους, όταν καθημερινά στήνουν τη βιομηχανία των προσωπικών και εργοστασιακών συμβάσεων με την ίδρυση εργοδοτικών σωματείων, όταν, τέλος, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ρητές και οι κρυφές δεσμεύσεις προς την τρόικα με αντικείμενο τη δραματική μείωση του εργασιακού εισοδήματος. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε οι σημερινές προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν κορυφαία παραδοχή για την απόφασή της να χρεοκοπήσει την κοινωνία οδηγώντας την σε συλλογική φτωχοποίηση στο όνομα και με πρόσχημα της αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας!

To Γραφείο Τύπου