Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2011

66 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΙΡΟΣΙΜΑ Η ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ. Ο ΣΥΝ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν έχουν σβήσει ακόμα οι πληγές από την κόλαση της Χιροσίμα, που έπληξαν οι Αμερικάνοι μιλιταριστές με την πρώτη χρήση ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το φετινό δράμα στην Φουκοσίμα, με τις πολυάριθμες  απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, την εμβάθυνση της ύφεσης στην Ιαπωνία και την τεράστια πολυετή ρύπανση της ζωής στον  πλανήτη, έρχεται να μας υπενθυμίσει τους μεγάλους κινδύνους από την χρήση πυρηνικής ενέργειας, ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς. Η πυρηνική απειλή δεν εξαλείφθηκε μετά την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Συνεχίζει να εγκυμονεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη και στην ίδια την Ευρώπη.

Στο  στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουν ακόμα δυστυχώς  εφαρμοστεί οι περσινές συμφωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας για την μείωση στα στρατηγικά πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για ένα οδικό χάρτη προς τον γενικό αφοπλισμό  με την  συμμετοχή όλων των πυρηνικών δυνάμεων.

Αλλά και στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας συνεχίζουν τα  σχέδια για νέα πυρηνικά εργοστάσια συμπεριλαμβανομένου και του Ακούγιου, στην γειτονική Τουρκία,  θέτοντας  σε θανάσιμο κίνδυνο την Μεσόγειο.

Η μόνη ασφαλής για την ανθρωπότητα λύση είναι η απαλλαγή της από την πυρηνική απειλή. Για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Για μια κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στηριγμένη σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας φιλικές προς την ζωή και το περιβάλλον.

Απαιτούμε την κύρωση από τις ΗΠΑ της Συμφωνίας για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ μια σημαντική συμφωνία που έχουν ήδη υπογράψει 181 χώρες.

Ο ΣΥΝ σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες για μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται  για την απαλλαγή του πλανήτη από τα πυρηνικά προς όφελος της ζωής πάνω στη Γη

To Γραφείο Τύπου