Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/08/2011

Δήλωση του γραμματέα του Συνασπισμού Α` Θεσσαλονίκης Ν. Σαμανίδη για τις δηλώσεις Μπουτάρη σχετικά με το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου

«Την αντίθεσή στο νομοσχέδιο δεν την εκφράζει μια μειοψηφία ατόμων αλλά το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και των εκλεγμένων της οργάνων, των συλλόγων ΔΕΠ, της Συνόδου των πρυτάνεων και των φοιτητών» τονίζει ο γραμματέας του Συνασπισμού Α Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Μπουτάρη περί «αυθαιρεσίας» των πανεπιστημιακών που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ο Γ. Μπουτάρης που ηγείται μιας πρωτοβουλίας ογδόντα πανεπιστημιακών και «επιφανών» Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών και ανθρώπων της τέχνης που υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ ανέφερε ότι «Το να θέλουμε να μείνουμε στη μιζέρια που επικρατεί σήμερα και το να αντιδρούμε απλώς για να μη χάσουμε την εξουσία μας είναι απαράδεκτο. Είναι δείγμα αυθαιρεσίας. Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούν την κυβέρνηση για “πραξικοπηματική απόφαση” και δεν καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι βλάπτουν την κοινωνία με τις απειλές τους»

Ο κ. Μπουτάρης θα μπορούσε να μην εκφράζει ανακρίβειες για «ξένα» χωράφια και ιδιαίτερα όταν το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία εφόσον ψηφιστεί θα έχει τεράστιες συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας και τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί στη  βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και όχι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας. Σε σχέση με τις δηλώσεις του Μπουτάρη περί «δαιμονοποίησης του επιχειρηματία», ο Ν. Σαμανίδης τόνισε ότι «κανένας δεν εμπόδισε τους επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν την έρευνα στην Ελλάδα. Απλά ως τώρα η έρευνα δεν αποτελούσε προτεραιότητα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και οι ίδιοι προτιμούσαν να χρησιμοποιούν έτοιμα τα προϊόντα της δημόσιας επιστημονικής έρευνας. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό αλλά το ποιος θα καθορίζει τα κριτήρια της έρευνας και του τρόπου διοίκησης σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα συμφέροντα των ιδιωτών» 

To Γραφείο Τύπου